Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mikulásra kapjuk a 2007-es költségvetést

2006.10.05. 11:21
Október 18-án kerül első olvasatban a kormány elé a 2007-es költségvetés - jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Veres János. A pénzügyminiszter a főbb adatokról azt mondta: azokat csak a kormánydöntés után ismertetheti, de lényegében nem fognak eltérni a konvergenciaprogramban felvázolt gazdaságpolitikai pályától. A deficit a GDP 6,8 százalékára csökkenhet, ami számításaink szerint 1730 milliárd forint körüli összeget jelenthet.

Jelenleg a minisztériumokon belül folyik szakértők bevonásával a 2007-es költségvetés előkészítése – mondta Veres János pénzügyminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A szakértői szintű számításokat követően október 18-ig lezárul az egyeztetés a tárcákkal, és a törvényjavaslatról várhatóan 18-án tárgyal első olvasatban a kormány.


November közepén kezdődik a parlamenti vita

A végleges kormánydöntés október 28-ra várható – a közte lévő tíz napban a kormányzaton kívül partnerekkel egyeztetnek –, így a parlamentnek október 31-én be tudják nyújtani a törvényjavaslatot. November 10-ig az országgyűlés megkapja a számvevőszék véleményét és a részletszámításokat is, majd a bizottsági tárgyalások után november 16-18-án lesz az általános vita. A költségvetési fő számokról december 5-én lesz szavazás, míg december 21-23-a között a zárószavazás – prognosztizálta az idei költségvetés-készítés menetrendjét a pénzügyminiszter.

Kóka Magyarország tekintélyéről
Összesen 1615 milliárd forintnyi működőtőke-befektetés kerülhet veszélybe az ellenzék destabilizációs politikája miatt - mondta Kóka János a szóvivői tájékoztatón. A gazdasági miniszter szerint ennyi, közvetlenül 37 és fél ezer munkahelyet teremtő beruházásról tárgyalnak külföldi üzletemberekkel. A lakosságnak emellett a forint minden egyszázalékos leértékelődése 27,5 milliárd forintnyi veszteséget jelent, hiszen a lakossági devizaállomány 2750 milliárd forint, mondta Kóka, aki szerint a stratégiai befektetők azt várják, Orbán Viktor visszavonja-e a csapatait az utcáról.

A kormányon belül nincs nincs véleményeltérés a költségvetésről, így a konvergenciaprogramban kitűzött céloknak megfelelő törvényjavaslat kerül a parlament elé, mondta Veres János, hozzátéve: biztos abban, hogy a javaslatot az Országgyűlés el is fogadja.

A költségvetés fő számairól, az abban szereplő makropályáról a pénzügyminiszter egyelőre nem beszélt. Mint mondta, az október 18-ai kormányülés után lehet a költségvetésről kormányzati álláspontot közölni. Annyit azonban megjegyzett, hogy a makropálya a konvergenciaprogramban leírttal megegyezik majd, "ez Magyarországnak elemi érdeke" – fogalmazott.

A minisztérium cáfolta azt a korábban lapunkban is megjelent hírt – amely egy, a tárca közleménye szerint hamisított dokumentum alapján jelent meg –, miszerint több százmilliárdos elvonásra készülnének a kiadási és támogatási előirányzatokban. A tárca főosztályvezetője, Pichler Ferenc közölte: nem készül olyan anyag, amelyben az abban a cikkben a minisztériumnak tulajdonított számok, adatok szerepelnének, így a cikkünkben megjelent állítások forrása nem a minisztérium.

A pénzügyminiszter szerint a konvergenciatervtől csak a kamat mértékében és így az állami adósságszolgálat terheiben lehet eltérés. A költségvetés benyújtásáig folyamatosan az aktuális adatoknak megfelelően számolják az állam jövő évi kamatkötelezettségét - mondta Veres János.

A deficit, ahogy mi számoljuk

A Pénzügyminisztérium honlapján is olvasható konvergenciaterv értelmében jövőre az államháztartás hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka lesz az idei 10,1 százalék után.

Az Index számításai szerint – a 2005-ös 21 785 milliárd forintos GDP-ből, a gazdaság idei 4,1 és jövő évi 2,2 százalékos növekedéséből, valamint a 3,5 és 6,2 százalékos inflációs adatokból kiindulva – jövőre így 1730 milliárd forint körül lehet az eredményszemléletű, uniós statisztika szerinti deficit. Idén augusztus végéig 1386,9 milliárd forintos hiány jött össze, ez nagyjából a háromnegyede az éves előirányzatnak.