Klaudia
-3 °C
3 °C

Választást nyerni adócsökkentéssel?

2005.02.16. 08:42
A jelek szerint a 2006-os parlamenti választások első témájává nőheti ki magát az adópolitika. Az adóreformmal foglalkozó bizottság megalakulására saját adóreform-tervezettel tromfolt rá a nagyobbik ellenzéki párt. Az ambiciózus javaslatokat már július elsejétől bevezettetné a Fidesz.
A vállalkozói terhek csökkenése évi 600 milliárd forintot vonna el a büdzsétől, tehát az idei hiány 300 milliárddal nőne – mondta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a párt gazdaságpolitikusa. A kiadási oldallal nem foglalkozik a javaslat: az alacsonyabb adótételek viszont az adózási fegyelem javulását és a költségvetési bevételek emelkedését okozhatják.

Bármi áron

Érdekes lehet a szintén radikális adócsökkentést sürgető SZDSZ reakciója, a párt szavazataival ugyanis ellenzéki indítványt is elfogadhat a parlament. Horn Gábor szabaddemokrata politikus szerint az adócsökkentés érdekében akár az ördöggel is cimborálnak. Számítások hiányában azonban korai még arról beszélni, hogy milyen együttműködés képzelhető el a két párt között adóügyben – vélte a MEH politikai államtitkára. A telefonadó ügyében tavaly már szavazott együtt a két frakció.

Úgy tűnik, abban nincs különbség a kormány és a Fidesz között, hogy mely területek szorulnak változtatásra – mondta a Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere. A Fidesz által említett nominális tételek ugyanakkor nehezen értelmezhetőek. Néhány ponton technikai kifogás is emelhető: a társasági adó felére csökkentése 100 milliós árbevétel alatt például nem EU-konform, az unióban ugyanis csak a kisvállalkozások kaphatnak ilyen típusú kedvezményeket. Nem teljesen világos a forrásadó csökkentésére tett javaslat sem: a társasági adóban az osztalékadó jövőre megszűnik, ám ez 20 százalékos volt, 25 százalékot viszont az osztalékot terhelő szja tesz ki.

A versenyképesség jó

Vadász György, a BKIK gazdaságpolitikai bizottságának elnöke szerint a kamara támogat minden olyan javaslatot, ami javítja a vállalkozások versenyképességét. Az iparűzési adó tekintetében mindazonáltal az adóalapból való leírás nem jelentene megoldást, sokkal hatékonyabb volna versenyképességi szempontból a nyereséghez kötés.

Az mindenképpen jó, hogy a politikai döntéshozók a vállalkozói terhek könnyítésére is fokuszálnak – mondta a NAPI Gazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A makroegyensúlyi szempontok azonban legalább ennyire fontosak, s nehezen lehet elképzelni, hogy az államháztartás bevételeiből lehet engedni a kiadások csökkentése nélkül.

A piac nem honorálná az államháztartási egyenleg hirtelen, 300 milliárdos romlását: a rövid oldalon akár 80–100 bázisponttal is megugorhatnának a hozamok, és a hosszú oldalon is 50 bázispontos növekedés következhetne be – értékelte szigorúan elméleti alapon a Fidesz javaslatának hatását Barcza György, az ING Bank Rt. elemzője.

Bizalomvesztés

Nem tudni azonban, hogy a radikális adócsökkentéstől jövőre várt bevételi többletben mennyire bízna a piac, vagyis az árazáskor ennek mekkora szerepe lenne. Valószínű, hogy csekély, s inkább az eurócsatlakozás további késlekedését, a kockázatok emelkedését olvasnák ki a költségvetési mérleg romlásából.

Az adó- és egyéb gazdasági problémák felvetése 2006-ban elsősorban a jobboldal fegyvertárában szerepelhet eredményesen, mivel az ideológiai témák mentén az eddigieknél nem képviselhet radikálisabb álláspontot a Fidesz – véli Kiszeli Zoltán politológus. Ezekkel elsősorban a kisvállalkozói réteget, a családosok egy részét, valamint az önálló életet kezdő, húszas-harmincas éveikben járó fiatal, esetleg már családot alapított réteget lehet megnyerni.