Volán társaságok: még mindig átmeneti állapotban

2006.11.26. 09:00
Noha a kormány már a nyár közepén eldöntötte, hogy a Volán társaságok vagyonkezelői jogát a közlekedési minisztérium kaphatja meg, a részvények átadására nem volt elég az azóta eltelt négy hónap. A részvényátadásról egyeztet az ÁPV és a KVI, miközben a jövő évi menetrendben így aligha jelenhetnek meg a minisztérium által tervezett hatékonyságjavító változások.

Noha a kormány már júliusban határozott arról, hogy a Volán társaságok vagyonkezelői jogát a gazdasági tárcához helyezi át az ÁPV Zrt.-től, ez a mai napig sem történt meg. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közlése szerint dolgoznak azon, hogy a vagyonkezelés minél előbb a tárcához kerüljön, hiszen így még hatékonyabb lenne az együttműködés.

Bonyolult ügy

Az érintett szervek az ÁPV Zrt., illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság illetékesei is azt közölték, hogy dolgoznak a vagyonátadáson, de az még nem fejeződött be. Oravecz Péter, a vagyonkezelő társaság kommunikációs igazgatója elmondta: az ügy annyira bonyolult, hogy egyelőre nem tudja megmondani, mikorra várható a részvények átadása a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. Ez utóbbinál annyit közölték, hogy egyeztetnek az érintettekkel.

Az ÁPV a Volán társaságok részvényeit a KVI-nek adja át, majd ezt követően a KVI vagyonkezelési szerződést köt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal.

A kormány a júliusi döntését azért hozta meg, hogy javítsa a helyközi személyszállítás minőségét és hatékonyságát. Az ennek érdekében tervezett átalakításokat során összehangolják a Volán és a MÁV járatok menetrendjeit és tarifarendszerét. Azért, hogy egy kézből tudják irányítani a közlekedéspolitikát, a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja majd a Volán vagyonkezelési jogát.

A gazdasági tárca szerint elősegítené a Volán társaságok és az állam érdekeinek összehangolását, ha a közlekedési társaságok vagyonkezelését már megkapta volna a tárca, de ettől nem függ a helyi tömegközlekedés reformja, annak a Volán társaságok így is potenciális szereplői.

Újraszervezés és privatizáció

A minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a vagyonkezeléssel a tárca célja a 2012-es piaci liberalizációig a Volán-társaságok megerősítése regionális összevonásokkal, vonalhálózatok újraszervezésével, menetrendek összehangolásával.

Jelenleg az ÁPV Zrt.-nél 24 Volán-társaság részvénye van. A tulajdonosi jogokat az ÁPV Rt. gyakorolja, a szakmai felügyeletet a gazdasági minisztérium látja el. A 24 Volán-társaságok jegyzett tőkéje mintegy 36 milliárd forint, a saját tőkéje meghaladja a 40 milliárd forintot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla