Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volán társaságok: még mindig átmeneti állapotban

2006.11.26. 09:00
Noha a kormány már a nyár közepén eldöntötte, hogy a Volán társaságok vagyonkezelői jogát a közlekedési minisztérium kaphatja meg, a részvények átadására nem volt elég az azóta eltelt négy hónap. A részvényátadásról egyeztet az ÁPV és a KVI, miközben a jövő évi menetrendben így aligha jelenhetnek meg a minisztérium által tervezett hatékonyságjavító változások.

Noha a kormány már júliusban határozott arról, hogy a Volán társaságok vagyonkezelői jogát a gazdasági tárcához helyezi át az ÁPV Zrt.-től, ez a mai napig sem történt meg. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közlése szerint dolgoznak azon, hogy a vagyonkezelés minél előbb a tárcához kerüljön, hiszen így még hatékonyabb lenne az együttműködés.

Bonyolult ügy

Az érintett szervek az ÁPV Zrt., illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság illetékesei is azt közölték, hogy dolgoznak a vagyonátadáson, de az még nem fejeződött be. Oravecz Péter, a vagyonkezelő társaság kommunikációs igazgatója elmondta: az ügy annyira bonyolult, hogy egyelőre nem tudja megmondani, mikorra várható a részvények átadása a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. Ez utóbbinál annyit közölték, hogy egyeztetnek az érintettekkel.

Az ÁPV a Volán társaságok részvényeit a KVI-nek adja át, majd ezt követően a KVI vagyonkezelési szerződést köt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal.

A kormány a júliusi döntését azért hozta meg, hogy javítsa a helyközi személyszállítás minőségét és hatékonyságát. Az ennek érdekében tervezett átalakításokat során összehangolják a Volán és a MÁV járatok menetrendjeit és tarifarendszerét. Azért, hogy egy kézből tudják irányítani a közlekedéspolitikát, a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja majd a Volán vagyonkezelési jogát.

A gazdasági tárca szerint elősegítené a Volán társaságok és az állam érdekeinek összehangolását, ha a közlekedési társaságok vagyonkezelését már megkapta volna a tárca, de ettől nem függ a helyi tömegközlekedés reformja, annak a Volán társaságok így is potenciális szereplői.

Újraszervezés és privatizáció

A minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a vagyonkezeléssel a tárca célja a 2012-es piaci liberalizációig a Volán-társaságok megerősítése regionális összevonásokkal, vonalhálózatok újraszervezésével, menetrendek összehangolásával.

Jelenleg az ÁPV Zrt.-nél 24 Volán-társaság részvénye van. A tulajdonosi jogokat az ÁPV Rt. gyakorolja, a szakmai felügyeletet a gazdasági minisztérium látja el. A 24 Volán-társaságok jegyzett tőkéje mintegy 36 milliárd forint, a saját tőkéje meghaladja a 40 milliárd forintot.