Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Holnap a buszok állnak le

Kedden reggel üzemkezdettől 7 óráig az ország 19 megyéjében 24 Volán-társaságnál lesz sztrájk. Az autóbuszvezetők a nyugdíjkorkedvezmény szabályainak változásai miatt tiltakoznak. Az elégséges szolgáltatásról, vagyis arról, hogy a sztrájk idején hány busz közlekedik majd, még nem tudni részleteket. Egy hónapon belül ez lesz az ötödik közlekedési sztrájk.

Nem sikerült megegyezni hétfőn sem, így már biztosan sztrájkolnak kedden országszerte a Volán-társaságok üzemkezdettől reggel 7-ig. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány kidolgozott egy ajánlatott, ám a szakszervezet ezt nem írta alá, írja a Független Hírügynökség.

A volánosok elsősorban azért tiltakoznak, mert a korkedvezményes nyugdíjat ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. A közlemény szerint a minisztérium hajlandó lett volna változtatni ezen. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi buszvezető nem veszi majd fel a munkát, ahogyan azt sem, hogy milyen mértékű lesz az úgynevezett elégséges szolgáltatás, vagyis hány busz fog közlekedni ebben az időszakban.

A Független Hírügynökség hétfő reggel azt közölte: egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem lesz egységes a sztrájk - a különböző helyszíneken eltérő időpontban és időtartamban nem veszik majd fel a munkát. Az is változó lehet, hogy hány járatot indítanak a sztrájk idején. A november 27-i munkabeszüntetést a 19 megyében működő mind a 24 Volán-társaságnál meghirdették.

Hiányzik a garancia

A kormány által kidolgozott javaslatot a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) azért nem fogadta el, mert nem tartalmazott garanciát arra, hogy 1-1,5 év után, a később kialakuló új rendszerben is megmaradna a Volán autóbuszvezetőinek a gépjármű típustól független nyugdíj korkedvezménye – mondta az MTI-nek Korcsolayné Kovács Krisztina.

A megállapodás azt is tartalmazta volna, hogy a szakszervezetek 2008. december 31-ig nem sztrájkolhatnak, nem demonstrálhatnak ebben a témában. A KKSZ elnöke megerősítette: kedden üzemkezdet és 7 óra között sztrájkolnak az autóbuszvezetők a Volán-társaságoknál. Helyben döntik el, hogy ezen belül mikor tartják meg a munkabeszüntetést. A sztrájkoló várható számáról összesített adatokat várhatóan hétfő délután közöl a szakszervezet.

A minisztérium nem érti a szakszervezetet

A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány nevében tárgyaló Csizmár Gábor, az SZMM államtitkára kezdeményezte a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy 2008. január 1-től a közúti közlekedési ágazatban valamennyi menetrendszerinti járaton a Volán autóbuszvezetői a busz típusától függetlenül nyugdíj korkedvezmény-jogosultságot szerezzenek.

A szakszervezetnek ez volt az első számú követelése, ezért érthetetlen, hogy képviselőjük, Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke nem írta alá a megállapodást - közölte a szaktárca. A minisztérium tájékoztatása szerint aláírás esetén a korkedvezményes nyugdíj-jogosultság kiterjedt volna - a vezetett jármű típusától függetlenül - valamennyi menetrendszerű járatot vezető buszvezetőre. Így viszont nem módosul a törvény, vagyis elveszett az a lehetőség, hogy 2008. január 1-től minden buszsofőrre vonatkozzon a korkedvezményes szabályozás - közölte a tárca.

A kormány ajánlata tartalmazta azt is, hogy a felek tárgyalást kezdenek a menetrend szerinti személyszállításban dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulása új, korszerű, az európai normákat nem sértő rendszerének kialakításáról. A minisztérium közölte, hogy a kormány továbbra is kész a tárgyalásokra.

Egy hónap, öt sztrájk

A Volán-dolgozók keddi munkabeszüntetése az ötödik közlekedési sztrájk lesz nagyjából egy hónapon belül. Október végén a mozdonyvezetők sztrájkoltak, mert a GKM nem tartotta be a velük korábban kötött megállapodást. Két héttel később, majd november 21-én két vasutas szakszervezet, a VDSZSZ és a VSZ szervezett előbb 2, majd 6 órás sztrájkot; az utóbbi a legnagyobb munkabeszüntetés volt 2000 óta.

Utóbbi időpontjában, 21-én sztrájkoltak a reptéri dolgozók is – a Liga által szervezett társadalmi szolidaritás napja részeként –, míg november 20-án két BKV-s szakszervezet hirdetett sztrájkot a vonalak átszervezése ellen.