Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Hová menekül a magyarok pénze a válságban?

2008.10.08. 07:58
A nemzetközi piacokon jól látszik, hogy a kockázatosnak tartott eszközökből menekülő pénz biztosabb menedéket keres. Magyarországon azonban nincs jele például az állampapírok növekvő keresettségének. Szakértők szerint ennek oka, hogy a nagy hazai intézményi befektetők nem "kapkodnak", nincs heves portfólióátrendezés.

Az ING Biztosító termékfejlesztési vezetője, Borza Gábor szerint (aki egyben a nyugdíjpénztár ügyvezetője is) a részvények árfolyamának nagymértékű csökkenése sem eredményez önmagában ilyen kényszert. A befektetési politikában szereplő sáv ugyanis elég széles ahhoz, hogy ezt ne tegye elengedhetetlenné. Alapszabály, hogy a vagyonkezelők a megadott határokon belül felülsúlyoznak, ha úgy ítélik meg, a piaci mélypont közelében járnak az árfolyamok, ha pedig további esésre számítanak, akkor egyértelmű az alulsúlyozás. Azt azonban Borza nem árulta el, hogy az ING szerint most éppen hol járhat a piac.

A jelek szerint most - a szokásostól eltérően - még az intézményi befektetők sem igazán tudnak egymás ügyleteiről. Ennek oka lehet, hogy általános vélekedés szerint ilyen hektikus piaci körülmények között az apróbb különbségek is jókora eltéréseket okozhatnak. A szakemberek állítólag tavaly meglehetősen pontos előrejelzést tudtak adni a hozamok alakulásáról, az idén azonban 6-7 százalékpontnyi is lehet a pénztárak közötti különbség.

Az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes ágazatában mindössze 15 százalékos a részvényhányad, a magánnyugdíjpénztárnál pedig jelenleg az a gyakorlat, hogy a választható portfóliók jogszabályban előírt minimális részvényarányát tartják (tehát itt alulsúlyoznak) - mondta lapunknak Mohr Lajos ügyvezető igazgató. Az újonnan beérkező pénzeket pedig mindkét ágazatban rövid lejáratú állampapírba fektetik. A magánnyugdíjpénztárban jelentősebb a befizetés és az áthozott fedezet, azonban ezek a beáramló pénzek a függő portfólióba kerülnek, melynek referenciaindexe kizárólag állampapír.

Az Axa Nyugdíjpénztár kihasználta a részvényaránnyal kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket, 2008 eddig eltelt időszakában nem vette fel a minimális részvénykitettséget - tudta meg a Napi Harsányi Judit vagyonkezelési igazgatótól. A kassza növekedési portfóliójában jelenleg 10-15 százalék közötti a részvény típusú befektetések aránya. Az önkéntes ágazat tagjai vagyonának 90 százaléka alacsony kockázati kategóriájú portfólióban van.

Az Axa a választható portfóliók bevezetésétől törekedett a kötvény típusú befektetések megfelelő diverzifikálására, ennek érdekében jelentős mértékben fejlett országok (például USA, Németország) állampapírjaiba fekteti tagjai vagyonát. A Honvéd nyugdíjkassza hosszú távú befektetésekben gondolkodik, ezért nem tartja szükségesnek befektetési politikája elhamarkodott megváltoztatását - hangsúlyozta Szenes Zoltán ügyvezető igazgató.

A Budapest Alapkezelőnél (BA) is kiemelték: a befektetések kezelésekor a változtatás lehetősége korlátozott. Részvényalapoknál csökkenteni lehet a részvények arányát, amit a BA meg is tett. A BA által kezelt alapok vagyonának többsége pénzpiaci befektetésekben van, amelyeket nem érintett a piaci volatilitás, további jelentős része tőkevédett portfólióban, ez ilyen helyzetben védelmet jelent.

A K&H Alapkezelő szakemberei szerint a fix hozamú és tőkevédett konstrukciók a jelenlegi helyzet nyertesei lehetnek. Részben azért, mert a hozamok és az állománynövekedés kiszámítható, emellett a futamidő hosszúsága miatt kevésbé likvidek a termékek - tőzsdei bevezetésük kötelező ugyan, a forgalmuk azonban minimális. Így az ügyfelek befektetései eleve hosszabb távon térülnek meg.

A vagyonkezelők - legalábbis nyilatkozataik szerint - nem tartják kétségbeejtőnek azt sem, hogy az alapok az idei év jelentős részében jelentős tőkekivonást szenvedtek el. A ciklikusságot az alapkezelők élete részének tartják. Egy hosszan elhúzódó válság természetesen átírhatja a szokásokat, de az OTP megítélése szerint ez a helyzet jelenleg nem áll fenn. A K&H-nál úgy látják, a jelenlegi körülmények serkenthetik is a fejlesztéseket.

A kockázati éhség eltűnt, így csak az olyan termékek lehetnek sikeresek, melyek megfelelő védettséggel, garanciával párosítva jelennek meg. Az persze kérdés, hogy a piac rendelkezik-e kellő likviditással az értékesítés növeléséhez. Az innováció folytatódását jelzi, hogy az OTP-nél megtudtuk: a bankcsoport a közeljövőben új, speciális tőkevédett konstrukcióval lép a piacra. Hasonló terveket többen is jeleztek.