Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Varga Mihály: Nincs Orbán-csomag

2006.09.21. 07:40
Nem beszél Orbán-csomagról a Fidesz gazdaságpolitikájának irányítója, de állítja, vannak elképzeléseik, hogyan lehetne konszolidálni a költségvetést. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta: jószerivel az ÁSZ és az MNB maradt csak hiteles, a gazdaság valódi helyzetét bemutató intézmény.

A jelenlegi helyzetben nem a gazdaságpolitikai javaslatok állnak a teendők listájának élén - mondta Varga Mihály a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a legnagyobb gond az, hogy közintézményeket befolyásolt a kormány, és ma már csak a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék mondható hitelesnek.

A Fidesz gazdaságpolitikájának irányítója szerint a szükséges gazdasági teendők része  kell legyen az államháztartás konszolidációja a gazdaságfejlesztési intézkedésekkel együtt. Ennek végrehajtását a pártelnök által már említett, korlátozott mandátumú szakértői kormányra bíznák.

Vannak felelősségteljes MSZP-sek 

Varga szerint ehhez a koncepcióhoz az MSZP-ből is lehet "felelősségteljesen gondolkodó" embereket találni. Gyurcsány részvételét ugyanakkor kizárta ebben a szakértői kormányban, mondván: a miniszterelnök "megbukott, ez nem kérdés".

A Fidesznek nincs Orbán-csomagja, de vannak elképzelései arról, mit kell tenni - mondta Varga, hozzátéve: ezekről széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést kell lefolytatni. A programról azt mondta: "vissza kell nyúlni a Fidesz-kormány alatt folytatott gazdaságpolitika alapelemeihez, vagyis az államháztartás felhalmozási és fogyasztási oldalai egészséges arányainak kialakításához, illetve a gazdaságfejlesztés preferálásához a közterhek csökkentésén keresztül".

Négy alappillér

A Fidesz-program négy alappillére a hitelesség visszaszerzése, a fiskális konszolidáció, a versenyképesség javítása, illetve az euró bevezetéséhez társadalmi szükséges konszenzus kialakítása, fogalmazott Varga. A politikus ugyanakkor a tavaszi kampányban a párt által megígért 14. havi nyugdíjról és a tb-járulék 10 százalékpontos csökkentéséről azt mondta: az egy komplex javaslatcsomag része volt, de most már figyelembe kell venni a megváltozott makrogazdasági környezetet.