Árpád
-2 °C
3 °C

Varga Mihály: Nincs Orbán-csomag

2006.09.21. 07:40
Nem beszél Orbán-csomagról a Fidesz gazdaságpolitikájának irányítója, de állítja, vannak elképzeléseik, hogyan lehetne konszolidálni a költségvetést. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta: jószerivel az ÁSZ és az MNB maradt csak hiteles, a gazdaság valódi helyzetét bemutató intézmény.

A jelenlegi helyzetben nem a gazdaságpolitikai javaslatok állnak a teendők listájának élén - mondta Varga Mihály a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a legnagyobb gond az, hogy közintézményeket befolyásolt a kormány, és ma már csak a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék mondható hitelesnek.

A Fidesz gazdaságpolitikájának irányítója szerint a szükséges gazdasági teendők része  kell legyen az államháztartás konszolidációja a gazdaságfejlesztési intézkedésekkel együtt. Ennek végrehajtását a pártelnök által már említett, korlátozott mandátumú szakértői kormányra bíznák.

Vannak felelősségteljes MSZP-sek 

Varga szerint ehhez a koncepcióhoz az MSZP-ből is lehet "felelősségteljesen gondolkodó" embereket találni. Gyurcsány részvételét ugyanakkor kizárta ebben a szakértői kormányban, mondván: a miniszterelnök "megbukott, ez nem kérdés".

A Fidesznek nincs Orbán-csomagja, de vannak elképzelései arról, mit kell tenni - mondta Varga, hozzátéve: ezekről széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést kell lefolytatni. A programról azt mondta: "vissza kell nyúlni a Fidesz-kormány alatt folytatott gazdaságpolitika alapelemeihez, vagyis az államháztartás felhalmozási és fogyasztási oldalai egészséges arányainak kialakításához, illetve a gazdaságfejlesztés preferálásához a közterhek csökkentésén keresztül".

Négy alappillér

A Fidesz-program négy alappillére a hitelesség visszaszerzése, a fiskális konszolidáció, a versenyképesség javítása, illetve az euró bevezetéséhez társadalmi szükséges konszenzus kialakítása, fogalmazott Varga. A politikus ugyanakkor a tavaszi kampányban a párt által megígért 14. havi nyugdíjról és a tb-járulék 10 százalékpontos csökkentéséről azt mondta: az egy komplex javaslatcsomag része volt, de most már figyelembe kell venni a megváltozott makrogazdasági környezetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?