Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Hogyan csináljunk most jó üzletet?

2008.03.21. 08:05
A megkérdezett szakértők szerint a volatilis időszak még pár hónapig biztosan, de akár szeptemberig is kitarthat a részvénypiacokon. Többen is kiemelik, hogy a régiós papírok árfolyama tükrözi a recessziós és a hitelpiaci félelmeket, a részvények pedig jellemzően alulárazottnak tűnnek. A kockázatoktól kevésbé idegenkedő befektetőknek többnyire rövid távú pozíciók nyitását ajánlják, mivel a hosszabb időszakban gondolkodóknak még adódhat kedvezőbb beszállási pont is.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondja, a jelenleg tapasztalható erős volatilitás még legalább két hónapig fennmaradhat, miután az USA gazdaságáról rövid távon nem várhatók érdemi pozitív hírek, sőt a makroindikátorok átmenetileg további romlást mutathatnak. Ilyen piacon a spekulánsnak a legnagyobb érzékenységű papírt érdemes megjátszani, a BÉT-en ez az OTP.

A Raiffeisen szakértője szerint jó stratégia az esések végigvétele szintenként, ezt – különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi árszinteken egyre inkább nyitott fülekre találnak a jó hírek is – rövid távú, de heves emelkedések követhetik, amelyek lendületét a short pozíciók egyidejű zárása is fokozhatja. Kockázatcsökkentésre alkalmas lehet túladott, defenzívebb papírok bevétele is a portfólióba – ilyen például a Richter –, ez azonban felfelé is ellensúlyként hat.

Ugyanis vételi lehetőségeket lát a mostani helyzetben Horváth Zsolt, a KBC Securities vezérigazgatója. „Ahhoz, hogy a csökkenő trend megtörjön, s a befektetők erős vételi szándékkal visszatérjenek a részvénypiacra, még néhány hónapnak biztosan el kell telnie" - fogalmazott. Szerinte az amerikai válság közvetlenül nem jelentkezik a hazai és a kelet-közép-európai piacokon, a közvetett hatások azonban jelentős korrekcióhoz és a volatilitás növekedéséhez vezettek./p<>

A régiós eszközökre a korábbinál magasabb kockázati felárat érvényesítenek a befektetők. Az átértékelődés ugyanakkor egyre jobban vételi lehetőséggé válik. A kialakult helyzetben számtalan kereskedelmi stratégia működhet sikeresen. Például az eső piacokon jól használhatók a határidős és opciós ügyletek, viszont számolni kell a kockázatokkal is.”

Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője a kivárás híve. A jelenlegi helyzetben úgy vélem, hogy a befektetői magatartást elsősorban a kivárásnak kellene jellemeznie. Az amerikai gazdaság problémája ugyanis nem egyetlen síkon jelenik meg - indokolta.

Makrogazdasági kockázatok éppúgy jellemzik a szituációt, mint egyes pénzügyi piacokkal (hitel-, jelzálogpiac), termékekkel, illetve a piac szereplőivel (befektetési bankok, hitelbiztosítók) kapcsolatos bizonytalanságok. A fő gond, hogy az előbb emlegetett összefonódások miatt nehéz megítélni, mikor van vége a bajnak. Amikor a részvénypiacok hangulata úgy változik, mintha az pénzfeldobás alapján dőlne el, pozíciót vállalni három napnál többre nem érdemes, és a keletkezett nyereségeket mielőbb realizálni kell. Ebben a környezetben fokozottan igaz: a realizált a valódi nyereség.

Mélypontot lát Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Úgy érzi, a hektikus hangulat a részvénypiacokon nyár végéig, sőt akár szeptemberig is fennmaradhat, ugyanis a hitelpiaci válság még nincs túl a mélyponton. A Fed-kamatvágás, illetve néhány amerikai nagybank vártnál kedvezőbb első negyedéves számai nem garantálják, hogy a pénzügyi szektor kifogyott a csontvázakból.

A tőzsdéken elsősorban rövid pozíciók nyitása javasolt. Akik közelről képesek követni az árfolyammozgásokat néhány napos távon, esetleg daytrade-eléssel szép haszonra tehetnek szert. Az alacsony árfolyamszintek miatt a hosszabb távban gondolkodó befektetők is elkezdhetik pozícióik kiépítését, de mivel a piacok még nincsenek túl a mélyponton, szeptemberig valószínűleg kedvezőbb beszállási pont is kínálkozik még.

Bár korai lenne a tőzsdei visszaesés végét jövendölni, a közeljövőben erőteljes korrekcióra számítok - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. A piaci hangulat szélsőségesen pesszimista, ez általában a fordulópontok előszele. A befektetési alapok rekordmagas készpénzaránnyal és ennek megfelelően nagyon alacsony részvényaránnyal működnek. Ha az alapok elkezdik befektetni e pénzeket, akkor óriási kereslet jelenhet meg rövid idő alatt a tőzsdéken.

A részvényárak már tükrözik a recessziós és hitelpiaci félelmeket, s összességében alulárazottnak tűnnek. A korrekció során elsősorban azokat a részvényeket érdemes vásárolni, amelyek a legnagyobb esést szenvedték el, így például a pénzügyi szektor nyújt jó lehetőségeket. A korrekciót követően továbbra is fennáll egy újabb jelentős esés kockázata, figyelmeztetett Kondrát.