Endre, Elek
17 °C
30 °C

Inkább az ingázókat támogatnák

2003.09.03. 08:49
A Pénzügyminisztérium (PM) már dolgozik azon a javaslaton, amely a fogyasztóiár-kiegészítési javaslatban szereplőnél méltányosabb megoldást nyújt a diákok számára - mondta a NAPI Gazdaságnak Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője.
Máté nem tart attól, hogy a támogatás mérséklése jelentősen befolyásolná a diákok utazási szokásait. A tárca jövőre ingyenessé tenné a naponta ingázó hallgatók bejárása mellett a dolgozók utazását is, mindezt az ideinél nem nagyobb költségvetési keretből.

A munkáltató fizetett

A bejáró diákok után az állam jelenleg átlagosan 87 százalékos támogatást ad, a diák csak a bérlet fennmaradó 13 százalékát fizeti. A dolgozóknál az állam eddig semmit sem fizetett, a munkavállaló 20 százaléka mellett a jelentős, 80 százalékos teher a munkáltatóra jut. A PM szerint az ingázás ingyenessé tétele 5,1 milliárdos többletforrást igényel, amelyből 2,6 milliárd kerülhet a Volán-társaságokhoz és 2,5 milliárd a MÁV-hoz.

Nincs regisztráció

Az egyik Volán-társaság osztályvezetője szerint ez a pénz csak a bejáró diákok kedvezményének növelését fedezheti, de az ingázó dolgozók terheinek átvállalását biztosan nem. Az összeg meghatározásánál a legfontosabb, miként tudnak a Volánok az állammal az ingyenes utazások után fizetett támogatás kiszámításáról megegyezni. Jelenleg az ingyenes utazást jogosan igénybe vevők - 6 év alattiak, 65 év felettiek, országgyűlési képviselők - semmilyen regisztrációban nem szerepelnek, mivel nem váltanak jegyet. Az állam ebben az esetben részben a forgalomszámlálásra alapozva, illetve egy bizonyos kulcs alapján, a cég bevételének arányában utalja át a többmilliárdos fogyasztói árkiegészítést.

A helyzet kezelésére még az előző kormányzat idején Katona Kálmán közlekedési miniszter tett egy erőtlen lépést, végül nem vezették be a díjmentesen vagy minimális költséggel kiváltható regisztrációs jegyet. A jelenlegi közlekedési kormányzat az elektronikus jegyrendszer bevezetését támogatná, amely az utazással kapcsolatos minden információt tartalmazna, s ezáltal pontos adatokkal szolgálna az állam, illetve a társaságok számára a felhasználásról. A PM tervei szerint pedig jelképes összegért lehetne váltani ingyenes utazásra jogosító bérletet, s ezek eladásai alapján fizetnék a közlekedési cégeknek a támogatást. Ez sem jelent teljes megoldást, mivel az árkiegészítést elvileg nem bérletenként, hanem utazásonként kellene fizetni.

Rosszul jár

A Volán Egyesülés képlékenynek tartja a jelenlegi terveket. Az ingázók maximális támogatásáról nemcsak az egyesülésnél, hanem két Volán-vállalatnál is csak kedden értesültek a PM bejelentéséből. A lapnak nyilatkozó osztályvezető mindenesetre úgy látja, hogy a támogatások változtatása nyomán a privatizáció előtt álló Volán-társaságok ugyanolyan rosszul járnak, mint a nyugdíjaskedvezmény bevezetése idején. Akkor az állam az autóbusz-rekonstrukciós program keretében ígérte kompenzálni veszteségeikért a Volánokat, erre azonban nem került sor, idén pedig ez a támogatás az évtizedes mélypontot jelentő egymilliárd forintra csökkent.