Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Véget ért a hajnali Volán-sztrájk

2007.11.27. 07:05
Több ezer járatot érintett a kedden hajnalban a Volán-társaságok országos sztrájkja, amely 7 órakor mindenütt befejeződött. A munkabeszüntetés több ezer járatot érintett.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége azért hirdetett sztrájkot, hogy az autóbuszvezetők korkedvezményre jogosító ideje ne függjön a vezetett jármű típusától. Ma előbb mehetnek korkedvezménes nyugdíjba a régi típusú buszok vezetői

Pest megyében a Volánbusz Zrt.-nél működő szakszervezetek üzemkezdettől 5.30 óráig sztrájkoltak, itt a munkabeszüntetés több mint 400 helyi és helyközi járatot érint.

Ugyanakkor változatlan menetrend szerint jártak a távolsági- és a nemzetközi járatok, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett autóbuszok Pomáz-Csobánka, Dobogókő, Cinkota-Nagytarcsa, Budapest-Dány, Aszód-Tura, Veresegyháza és környéke vonalakon.

A kormány ajánlatot tett

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) még hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szakszervezet követelésének megfelelő ajánlatot dolgozott ki, de a javaslatot a KKSZ nem fogadta el, és a megállapodás-tervezetet nem írta alá.

Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke az MTI-nek az ajánlat elutasítását azzal indokolta, hogy az ajánlat nem tartalmazott garanciát arra, hogy a később kialakuló új rendszerben is megmaradna a Volán autóbuszvezetőinek a gépjármű típustól független nyugdíj korkedvezménye. Azt sem tudták elfogadni, a szakszervezetek 2008. december 31-ig nem sztrájkolhatnak, nem demonstrálhatnak ebben a témában.

Fejér megyében hajnali fél négytől fél hatig nem közlekednek az Alba Volán Zrt. helyi járatú autóbuszai: Székesfehérváron és Dunaújvárosban is csatlakoztak a buszvezetők a meghirdetett munkabeszüntetéshez.

A közlekedési vállalat és az érdekképviselet vezetőinek megállapodása szerint azonban a buszvezetők nem várták meg a figyelmeztető sztrájk végét, üres buszokkal már öt óra tíz perckor elindulnak a külső végállomásokra, felveszik az utasokat, s pontosan öt óra harminckor mindkét városban elindult a közlekedés - közölte az MTI érdeklődésére a zrt. vezérigazgatója.

Tóth István tájékoztatása szerint így a reggel műszakra - ha kicsi késéssel is - de beértek a dolgozók. A helyközi járatok szokott menetrendje várhatóan 9 órára áll helyre. A székesfehérvári autóbusz pályaudvaron valamivel öt óra előtt csak néhányan várakoztak.

A Borsod Volán járatai november 27-én reggel 5 órától 7 óráig nem közlekedtek a megyében, a cég működési területén a menetrend szerinti távolsági, helyközi és helyi járatok nem indultak el, kivéve az 5 óra előtt induló járatokat, amelyek indulása és érkezése menetrend szerint biztosított - mondta Baranyai Zoltán, a KKSZ megyei vezetője.
17 autóbusz a menetrenddel ellentétben csak reggel 7 órakor indult el, a kora reggel Debrecenbe, Hajdúszoboszlóra és Egerbe induló járatok pedig nem közlekedtek.

Hajdú-Biharban hajnali 3 óra 10 perckor kezdődött a sztrájk, a Hajdú Volán Zrt. mintegy 1.300 dolgozójából az ebben az időszakban érintett 250 fő nem vette fel a munkát. Mint azt Kappelmayer Antal, a KKSZ megyei elnöke elmondta, az általuk 5 óra 30 percig meghirdetett munkabeszüntetés alatt Debrecenben a napi 3.700 járatból 189 nem indul el.

A távolsági járatoknál az elégséges szolgáltatás fenntartásáért a 113 járatból 39 közlekedik, 32 késve, 42 pedig el sem indul. Mivel erről időben értesítették az utazni szándékozókat, eddig a sztrájk nem okozott fennakadást a megyében - tette hozzá.

Békés megyében, a Körös Volán Zrt. szolgáltatási területén hajnali fél öttől reggel fél hétig tartott a sztrájk, amely mintegy 320 helyi, helyközi és távolsági járatot érint - közölte az MTI-vel Zsibrita Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet helyi vezetője, hozzátéve: információi szerint ebben az időszakban gyakorlatilag 100 százalékos volt a sztrájkban való részvétel.

Baranyában a Pannon Volán Zrt. és a Pécsi Közlekedési Zrt. dolgozói teljes létszámban csatlakoztak a kedd reggel 4 és 6 óra között meghirdetett sztrájkhoz. A Pannon Volán Zrt. munkabeszüntetése 197 járatot és mintegy 10 ezer embert, a baranyai megyeszékhely helyi járatú közlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. alkalmazottaié pedig több mint 300 autóbuszt és 15 ezer utast érint, akik ebben az időben indultak volna munkába.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Jászkun Volánnál hajnali három órától 7 óráig tart a sztrájk. Novák Attila, helyi szakszervezeti elnök tájékoztatása szerint ez idő alatt 84 helyközi, távolsági illetve vidéki helyi járat marad ki. Szolnokon 35 helyi járat nem közlekedik.

Tolna megyében reggel hat óráig tart a sztrájk, amely 4 órakor kezdődött a Gemenc Volánnál. A pályaudvarokon nincsenek várakozó utasok, tudtak a munkabeszüntetésről. Böcz Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet megyei vezetőjének tájékoztatása szerint a buszsofőrök felvették a kocsikat, s az elkészített sztrájk-menetrend szerint kiálltak a megjelölt állomásra, hogy 6 órakor azonnal indulni tudjanak. A helyi, helyközi és távolsági járatok kimaradása mintegy 221 járatot, 200-210 buszvezetőt érint, a szerződéses, valamint a vonatpótló buszok kivételével.

Nógrád megyében 201 helyközi és 112 helyi járatú autóbusz vezetője sztrájkol reggel 7 óráig. Mint Benkő Mihály, a Nógrád Volán Zrt. marketing menedzsere az MTI-nek elmondta, a nógrádi buszsofőrök sztrájkja a távolsági, a helyközi és a helyi menetrend szerint közlekedő autóbuszokat egyaránt érinti, kivéve a Salgótarján-M3-Budapest viszonylatban közlekedő járatot és a szerződéses járatokat. A munkabeszüntetés végeztével a Nógrád Volán Zrt. számításai szerint a forgalom 10 órára helyreállhat.