Árpád
-2 °C
3 °C

Nyolcmilliárdért vesznek buszokat a Volán társaságok

2008.09.24. 10:52
A Volán társaságok nyolcmilliárd forint értékben vásárolnak buszokat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerdán hirdette ki a közbeszerzési eljárás győztesét. A Kravtex és az Alfa busz szállíthatja a járműveket.

A Kravtex Kereskedelmi Kft. és az Alfa Busz Kft. tette a legjobb ajánlatokat abban a három közbeszerzési eljárásban, amelynek során a Volán társaságok számára mintegy nyolcmilliárd forint összértékben autóbuszokat vásárolnak – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A Kravtex 147 darab elővárosi buszt, az Alfa Busz 58 darab elővárosi, és további 25 darab alacsonypadlós elővárosi buszt szállíthat a Volán társaságoknak, a buszokat 2009 elején helyezik üzembe. A három, egymástól független közbeszerzési eljárást az állami tulajdonú Autóbusz-Invest Kft. írta ki. A 2008 júliusában közzétett pályázati kiírást 13 érdeklődő vásárolta meg és három különböző cég tett ajánlatot.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács felhatalmazta az Autóbusz-Invest Kft. vezetőit a szerződések aláírására – olvasható az MNV Zrt. közleményében. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008 áprilisában hagyta jóvá a Volán társaságok autóbusz rekonstrukciós programját, aminek finanszírozására nyolcmilliárd forinttal megemelték a társaságok alaptőkéjét.

A Magyarországon működő 24 Volán társaság közül 22-ben az állami tulajdoni hányad meghaladja a 96 százalékot, a Volánbusz Zrt.-ben 100 százalék, a Kisalföld Volán Zrt.-ben pedig 73,34 százalék az állami részesedés. A kisebbségi tulajdonosok között dolgozók, illetve magánszemélyek vannak.

A 24 Volán társaság összesített árbevétele 2007-ben 159,5 milliárd forint volt, 3,2 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Az adózás előtti nyereségük elérte az 1,137 milliárd forintot. A Volán társaságok nettó árbevételének 65 százaléka származott a menetrend szerinti helyközi járatok, 15 százaléka a menetrend szerinti helyi járatok, 8 százaléka pedig egyéb autóbusz járatok üzemeltetéséből, a többi az autóbusz fenntartásához kapcsolódó szabad kapacitások kihasználásából (alkatrész-, üzemanyag- és járműértékesítés). A Volán társaságok közel 100 városban látják el a helyi közlekedési szolgáltatást. Tavaly mintegy 700 millió kilométert tettek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?