Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nyolcmilliárdért vesznek buszokat a Volán társaságok

2008.09.24. 10:52
A Volán társaságok nyolcmilliárd forint értékben vásárolnak buszokat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerdán hirdette ki a közbeszerzési eljárás győztesét. A Kravtex és az Alfa busz szállíthatja a járműveket.

A Kravtex Kereskedelmi Kft. és az Alfa Busz Kft. tette a legjobb ajánlatokat abban a három közbeszerzési eljárásban, amelynek során a Volán társaságok számára mintegy nyolcmilliárd forint összértékben autóbuszokat vásárolnak – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A Kravtex 147 darab elővárosi buszt, az Alfa Busz 58 darab elővárosi, és további 25 darab alacsonypadlós elővárosi buszt szállíthat a Volán társaságoknak, a buszokat 2009 elején helyezik üzembe. A három, egymástól független közbeszerzési eljárást az állami tulajdonú Autóbusz-Invest Kft. írta ki. A 2008 júliusában közzétett pályázati kiírást 13 érdeklődő vásárolta meg és három különböző cég tett ajánlatot.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács felhatalmazta az Autóbusz-Invest Kft. vezetőit a szerződések aláírására – olvasható az MNV Zrt. közleményében. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008 áprilisában hagyta jóvá a Volán társaságok autóbusz rekonstrukciós programját, aminek finanszírozására nyolcmilliárd forinttal megemelték a társaságok alaptőkéjét.

A Magyarországon működő 24 Volán társaság közül 22-ben az állami tulajdoni hányad meghaladja a 96 százalékot, a Volánbusz Zrt.-ben 100 százalék, a Kisalföld Volán Zrt.-ben pedig 73,34 százalék az állami részesedés. A kisebbségi tulajdonosok között dolgozók, illetve magánszemélyek vannak.

A 24 Volán társaság összesített árbevétele 2007-ben 159,5 milliárd forint volt, 3,2 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Az adózás előtti nyereségük elérte az 1,137 milliárd forintot. A Volán társaságok nettó árbevételének 65 százaléka származott a menetrend szerinti helyközi járatok, 15 százaléka a menetrend szerinti helyi járatok, 8 százaléka pedig egyéb autóbusz járatok üzemeltetéséből, a többi az autóbusz fenntartásához kapcsolódó szabad kapacitások kihasználásából (alkatrész-, üzemanyag- és járműértékesítés). A Volán társaságok közel 100 városban látják el a helyi közlekedési szolgáltatást. Tavaly mintegy 700 millió kilométert tettek meg.