Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holnap is sztrájkolnak a vasutasok

2007.11.06. 14:42
Most a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete tüntet a vasútvonalak bezárása ellen.

A vasutas szakszervezetek szerdán 6 óra és 8 óra között megtartják a kétórás országos sztrájkot - oszlatott el minden kételyt Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elnöke mai sajtótájékoztatójukon.

És a GYSEV?

A GYSEV vonalain nem lesz figyelmeztető sztrájk holnap. Ám a vasutas szakszervezetek országos sztrájkja miatt a GYSEV által közlekedtetett vonatok menetrendje módosul. A változás lényege, hogy a Budapest felé közlekedő vonatok 8 óra után indulnak tovább Győrből, illetve a Szombathelyre érkező vonatok nem tudnak beállni az állomásra, ezért vonatpótló buszok szállítják majd be az utasokat Szombathelyre a GYSEV utolsó állomásáról a sztrájk ideje alatt.

Sőt, ha a szerdai kétórás akciójuk nem ér el eredményt, és nem indul érdemi tárgyalás a vasútvonalakról, akkor további munkabeszüntetésekre lehet számítani. A vasutas szakszervezetek azért hirdették meg a munkabeszüntetést, mert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium újabb vasútvonalak bezárását és a vonatforgalom korlátozását készíti elő.

Előzőleg ugyanis Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy reméli, a vasúti érdekképviseletek nem tartják meg a meghirdetett sztrájkjukat. Az államtitkár a szakszervezetekkel közölte, hogy még nincs döntés a 38 mellékvonallal kapcsolatban, hiszen a térségi közlekedés működtetésére szerdáig kell a szándéknyilatkozatokat beadni.

Októberben is sztrájkoltak

Ezt azonban mindenki életszerűtlennek tartja, vagyis azt, hogy pár nap alatt az amúgy is forráshiányos önkormányzatok átvegyék a vonatközlekedés működtetést, illetve erről döntsenek.

Spórolnának

GKM-es tisztségviselők állításai szerint a tavasz óta szüneteltetett szárnyvonalak egymilliárd forintos éves költségmegtakarítása alapján a további 38 esetleges szüneteltetése, illetve működtetésének átadása összesen évi mintegy 6-9 milliárd forint költségcsökkenéssel járna a becslések szerint. Garamhegyi elmondta azt is, hogy a tavasszal Volán-járatokkal kiváltott 14 szárnyvonal üzemeltetésének szüneteltetése nem járt jelentős létszámcsökkentéssel, bár a költségek legnagyobb hányada valóban az élőmunka ráfordítás.

A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy felmérésük szerint a tagság 90-100 százaléka hajlandó a munkát beszüntetni. Az elégséges szolgáltatásról kedd délután még tárgyalnak, de kevés esély van a megállapodásra.

Gaskó István tájékoztatása szerint az elégséges szolgáltatásról tartott eddigi tárgyalásokon a MÁV azt kérte, hogy minden vonat közlekedjen. Hozzáfűzte: ha nem születik megállapodás az elégséges szolgáltatásról, akkor az utasok nehéz helyzetbe kerülnek, mert nem lehet majd tudni, mely járatok indulnak, ezért a felelősség a MÁV-ot terheli. Mindenesetre az elégséges szolgáltatás hiánya esetén is biztosítják a fűtést, az utastájékoztatást, az élet- és vagyonbiztonságot.

A holnapi sztrájk két héttel ezelőtti munkabeszüntetés folytatásának tekinthető. Akkor egy harmadik szakszervezet, a Mozdonyvezetők Szakszervezete által szervezett sztrájkot. A vonatok két hete csütörtökön reggel 6 és 8 óra között nem jártak és egész nap késtek a szerelvények.