Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Dohányból él a büdzsé

2003.10.22. 08:53
A környezetvédők nagy bánatára a dohányosok és az autósok menthetik meg a vám- és pénzügyőrséget (VP) attól, hogy a tervnél kevesebb bevétellel kelljen az államkasszához járulnia.
Mind a 2003-as időarányoshoz, mind a tavalyi időarányos teljesítéshez képest elmaradtak a VP-hez idén befolyó bevételek, ennek okát azonban számításaink szerint nem a szervezet hatékonyságának csökkenése, hanem tervezési hibák okozták. A szeptember végéig elért 1711 milliárd forintos bevétel az éves terv kevesebb mint 73 százaléka, az időarányoson felül csak a dohány és a szőlőbor utáni jövedéki adó, az importra kivetett fogyasztási adó és a környezetvédelmi termékdíjak befizetői teljesítettek.

Maradt az üzemanyag-turizmus

E három tétel aránya azonban nem éri el a VP összes bevételének 13 százalékát. Még rosszabb lenne a helyzet, ha év közben nem emelkedik a dohány jövedéki adója, valamint nem száguldana a gépjármű-import. A VP tájékoztatása szerint a jövedéki termékkörben a tervezett bevételekhez mérten nincs elmaradásuk, a vélelmezett üzemanyag-turizmus és -fogyasztás sem változott számottevően az előző évhez képest. A kimutatások szerint elsősorban Ukrajna és Románia benzinkútjainál állnak szívesen sorba a magyar autósok benzinért. Az üzemanyag-forgalom növekedésében komoly szerepet játszik a gépjárműpark bővülése, amit a kereskedők tapasztalatai mellett az import után fizetett fogyasztási adó dinamikus emelkedése is igazol.

Terven felüli bevételt értek el a dohány után fizetett jövedéki adóból is. Arról nincs statisztika, hogy a teljes magyarországi dohányforgalom mekkora részét teszi ki az illegális terjesztés, amely apasztja a bevételeket. Idén eddig 203,5 ezer karton cigarettát foglaltak le a vámosok, míg tavaly ilyenkor 268 ezer kartonnál tartottak.

A csatlakozás után

A feszített előirányzat leginkább a vámbevételeknél mutatkozik meg: a befolyt 71 milliárd forint alig haladja meg az éves előirányzat 60 százalékát. Tervezési hibára utal, hogy míg az idei bevételi előirányzat 16 százalékkal haladja meg a tavalyi tényleges bevételt, addig az átlagos vámtétel minimális mértékben, 1,5-ről 1,49 százalékra csökkent, az elvámoltatásra bemutatott áruk értéke, vagyis a vámalap pedig "csak" 8,8 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A kiszabott vám értéke így mindössze 8,5 százalékkal bővült. Szakértők szerint az ipari import elhalasztása is befolyásolhatja az eredményeket: a jövő májusi EU-csatlakozást követően ugyanis csökken a harmadik országból származó ipari termékek vámszintje (az agrártermékeké ellenben emelkedik).

9,8 százalékos emelkedés

Az importhoz kapcsolódó áfabevételek alakulását az adóalap 8,5 százalékos szélesedése, valamint az átlagos kulcs kis mérséklődése határozta meg. Az egy évvel korábbihoz képest nőtt valamelyest a súlya a 0 és a 12 százalékos áfakörnek, csökkent viszont a normál kulcs aránya: az átlagos áfakulcs idén 21,8 százalék. A dohánytermékek utáni adó bővülése okozza, hogy a VP összes áfabevétele 9,8 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Elmaradást mutat a bérfőzési szeszadóbevétel, túlteljesülhet viszont a környezetvédelmi termékdíjakból és a gépjárműadóból várt összeg, utóbbiból azonban az egész éves előirányzat is csak 18 milliárd forint.

Az utolsó negyedév megdobja

A szervezet szerint az import megugrása miatt az utolsó negyedév rendszerint "megdobja" a bevételeket, amivel teljesülhet a fő bevételi előirányzat. Az egyes tételeknél azonban lehetnek eltérések, például a vámból biztosan kevesebb folyik be, míg a fogyasztási adó túlteljesül. Külön intézkedést a hátralévő hónapokban nem tervez a VP a bevételek fokozása érdekében, a korábbi hónapokban elvégzett kockázatelemzéseket továbbra is folytatják.