Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kevés bevételt hoz a jövedéki ellenőrzés

2004.01.26. 08:50
A vám- és pénzügyőrség (VP) által végzett, jövedéki adóra vonatkozó adóellenőrzések eredményessége a különböző részterületeken eltérően alakult, ám összességében javult - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a vizsgálatában, amely a 2001-es és 2002-es év jövedéki adóztatásának hatékonyságát mérte fel.
A kötelezően előírt ellenőrzések számának felülvizsgálatát, illetve csökkentését, valamint a váratlan és célellenőrzések számának növelését javasolja az ÁSZ a pénzügyminiszternek. Az utolsó vizsgált évben 62 ezer feletti volt az ellenőrzések száma, másfélszer annyi, mint 1998-ban. A megállapítással zárult ellenőrzések aránya (11 százalék) nem növekedett. Az átlagos elkövetési érték 543 ezer forint volt 2002-ben.

A jövedékiadó-bevételek több mint 90 százalékát adó nagyadózók ellenőrzésének eredményessége nem javult az utóbbi években, az ellenőrzések többsége megállapítás nélkül zárult. Az első vizsgált évben a 31 megállapítás 54,7 milliós bírságról szólt, 2002-ben 35 megállapítás született, 25,5 millió forint értékben. A számvevők szerint az ellenőrzési programok formálisak, maguk az ellenőrzések pedig rutinszerűek. A vizsgálati programok nélkülözik a kockázatelemzés módszerét, a vámhivatalnokok gyakorta eltérnek az ellenőrzési tervtől. Az ÁSZ teljesítménymutatókon alapuló értékelési rendszer kialakítását, valamint vezetői információs rendszer kifejlesztését javasolja.

Hét százalék folyik be

A jövedékiadó-visszatérítés értéke az elmúlt években 11 százalékkal nőtt, a visszatartott adó összege 63 százalékkal csökkent, igaz, ez utóbbi csaknem hatszorosa volt a visszatérített összegnek (24,3 millió forint) 2002-ben. Az adó-visszatérítési beadványok jelentős része a mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos gázolaj jövedékiadó-tartalmára vonatkozik. A gázolaj-felhasználás helyszíni ellenőrzése csak formálisan, több évre visszamenőleg pedig egyáltalán nem végezhető el - hívja fel a figyelmet az ÁSZ. Az ÁSZ javaslata szerint az ellenőrzések számának növelésével emelkedne annak valószínűsége, hogy a jövedéki biztosíték valóban fedezetet nyújtson az adó és a bírság megfizetésére. Az 1999 és 2002 között kiszabott bírságoknak mindössze 7,4 százaléka folyt be a költségvetéshez. Ennek oka, hogy a nagyobb elkövetési értékű jogsértések elkövetői ismeretlenek vagy fizetésképtelenek - véli a jelentés. Az adózók a VP megállapításainak 4 százalékát vitatták bíróság előtt, ám 70-80 százalékban hiába.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft