Jusztina
10 °C
27 °C

Veres: Külföldiek nélkül finanszírozhatatlan az ország

2006.10.04. 08:38
Ha a külföldi befektetők nem vennék meg az évi hárommilliárd eurónyi államkötvényt, finanszírozhatatlan lenne az ország. A pénzügyminiszter szerint erre van esély a politikai bizonytalanságot keltők miatt.

Veres János szerint a külföldi befektetők bizalmának elvesztése esetén finanszírozhatatlan helyzet jöhet létre Magyarországon. Ha a külföldiek nem vásárolják meg az évente kibocsátott 3 milliárd eurónyi magyar államkötvényt, fenntarthatatlan lenne a magyar gazdaság.


Veres János

A pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szerdán kijelentette: ezért is tartja rendkívül károsnak politikailag és gazdaságilag is, hogy egyesek "közjogi értelemben nonszensz helyzetet teremtve" próbálnak bizonytalanságot kelteni az országban.

Mindenkinek meg kell hallania a világ minden részéről jövő véleményeket, hogy Magyarországgal szemben akkor van gazdaságilag bizalom az ide befektető külföldiek, az állampapírokat megvásárlók részéről, ha megvalósulnak a konvergenciaprogramban foglalt intézkedések és hiánycsökkentés - jelentette ki Veres János.

Nem puhítják fel a programot

A pénzügyminiszter szerint Magyarországnak nem lehet más hiteles programja, mint amit az Európai Unió is láthatóan elfogad. A magyar lakosság megtakarításainak viszonylag alacsony szintje, a hitelfelvételi hajlandóság növekedése az elmúlt hat évben és az államháztartás túlköltekezése olyan helyzetet teremt, amelyben Magyarország képtelen belső forrásból fedezni azt a hiányt, amely az államháztartásban kialakul.

Veres János elmondta: az MSZP elnökségében és parlamenti frakciójában az elmúlt napokban nem hangzott el olyan felszólalás, amely a konvergenciaprogramban foglalt intézkedések felpuhítását szorgalmazta volna. Kritika érte viszont azt, hogyan "tudjuk a programot elmagyarázni az embereknek, hogyan tudjuk a társadalmi partnerekkel konzultációkban elfogadtatni" - mondta a pénzügyminiszter.