Vásároljon plázát magának!

2005.01.27. 08:47
Februárban lezárul az a több tíz millió eurós tranzakció, amelyben a brit Dawnay Day befektetési társaság megvásárolja az izraeli Plaza Centerstől az utóbbi cég tulajdonában lévő négy dunántúli bevásárlóközpontot. Az eladó más térségbeli országokban hasznosítja a bevételt. A vevő újabb kereskedelmi ingatlanokat akar vásárolni Magyarországon.
Három héten belül lezárul a Plaza Centers tulajdonában lévő soproni, szombathelyi, veszprémi és pécsi bevásárlóközpontok eladása. A vevő a brit Dawnay Day befektetési társaság, amely várhatóan 56,5 millió eurót fizet az ingatlanokért. A néhány hete aláírt előszerződésben ezt az összeget jelölték meg, és ez várhatóan nem változik.

Átlag felett

A négy vidéki plázában közel hetvenezer négyzetméteren 315 üzletnek alakítottak ki helyet, a központok kihasználtsága átlagos vagy átlag feletti, az éves hozam 10-10,5 százalék, ami átlagosnak tekinthető a magyar piacon. A központokra elővásárlási joga volt a francia Klepiérre-nek, de nem élt vele.

A Dawnay Day cég ezzel a tranzakcióval megerősíti jelenlétét Magyarországon. Előzőleg logisztikai központot vásárolt Budaörsön, a Tesco áruház mellett. Tervei szerint ott kereskedelmi parkot alakít ki a közeljövőben – mondta James Kinnel, a céget képviselő Bradmore King Sturge tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Beszámolója szerint a brit vállalat elsősorban a kereskedelmi ingatlanok iránt érdeklődik, egyebek között a hazai Stop-Shop hálózatra, illetve a Győrben, Székesfehérvárott és Debrecenben működő bevásárlóközpontokra figyel.

Próbálkozik

A cég eddig nagy-britanniai bevásárlóközpontok, belvárosi és külvárosi irodaházak, főútvonalak melletti üzletek, raktáráruházak, ipari, illetve szabadidős ingatlanok megvásárlásával vagy eladásával szerzett tapasztalatot az ingatlanpiacon. Főleg Nagy-Britanniában és a Közel-Keleten bonyolított le különböző vásárlásokat, és értékesített néhány nagyobb kereskedelmi központot.

Összesen ötszáz kereskedelmi ingatlan tartozik portfóliójába hatvan brit városban, illetve más településen, melyek összterülete meghaladja az egymillió négyzetmétert. A 2500 bérlővel fennálló szerződés nyomán évente több mint százmillió fontnyi bevételt könyvelhet el a bérleti díjakból.

A jelenleg kétszáz fővel működő Dawnay Day & Co. Ltd.-t, a befektetési társaság anyacégét 1928-ban alapították, jelenlegi tulajdonosai a nyolcvanas évek elején vették meg a céget. Az általuk kezelt vagyon értéke meghaladja az 1,5 milliárd fontot.

Átadták

A bevételt más közép- és kelet-európai országban igyekszik hasznosítani az izraeli vállalat, amely tavaly 12 hasonló magyarországi bevásárlóközpontot adott el a Klepiérre-nek. Az értékesített vagyon értéke megközelítőleg 285 millió euró, ebből az összegből a különböző finanszírozási és egyéb kötelezettségek levonása után mintegy kilencvenmillió euró készpénzhez jutott a Plaza Centers. A szóban forgó egy tucat ingatlan üzemeltetését egy vegyesvállalat ötven százalékos tulajdonosaként még ellátja az izraeli társaság.

A Plaza Centers tulajdonában marad két irodaépület és a balettintézet épülete Budapesten, valamint az MKB-val együttműködésben, a tervezés szakaszában lévő Álomsziget elnevezésű projekt az Óbudai-szigeten. Magyarországon kívül a társaság három lengyelországi működő, és nyolc fejlesztési és építési fázisban lévő plázát birtokol. Ezek Litvániában, Görögországban, Lengyelországban és Csehországban épülnek.  • Hírek
  • Hírek