Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vásároljon aranyrudat!

2005.07.26. 07:57
A következő években a növekvő keresletnek és a csökkenő kitermelésnek hála jelentősen drágulni fog az arany. Aki most vesz, sokat kaszálhat.
A következő három évben több mint kétszeresére, unciánként (31,1035 gramm) 850 dollárra növekedhet az arany ára a sydneyi Fat Prophets szerint. A cég abból indul ki előrejelzésében, hogy a gyengülő dollár és az emelkedő olajárak több befektetőt vonzanak a sárga nemesfémhez. A közel-keleti államok - amelyek az olajból származó dollármilliárdjaikat aranyra váltják - kereslete, valamint a két hatalmas felvevőpiac, Kína és India vásárlásai is húzzák az aranyárat.

Engedélyezik

Kínában jelenleg négy kereskedelmi banknak engedélyezik, hogy arannyal fedezett bizonylatok helyett egyenesen aranyrudakat adjanak el a vásárlóknak, s bővül az ipari felhasználás is. A kínai kereslet azért is élénkül, mert mint a Londonban székelő GFMS kutatócsoport adataiból kitűnik, az ékszercélú felhasználás tavaly már több mint 11 százalékkal, 224,1 tonnára bővült.

Hasonló a trend Indiában is, ahol a fogyasztók 517,5 tonnányi új ékszert aggattak magukra - írja a Fat Prophets elemzésében, s ugyancsak növekvő kereslettel számol a Merrill Lynch & Co. is. A brókercég úgy ítéli meg, hogy 2010-ig 725 dollárra emelkedhet a jelenleg 425 dollár körüli unciánkénti ár.

Fentiek mellett Dél-Afrikában visszaesik az aranybányászat, ma már az 1931. évihez hasonlítható a kitermelés. Ennek oka, hogy az ország fizetőeszköze, a rand erősödik, s miközben a termelés költségei ebben jelennek meg, az aranyat dollárért adják el, így a cégek tönkremennek - tette hozzá az előzőekhez Takács József, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnöke, a Victoria Gem Kft. ügyvezető igazgatója.

Nőttek az árak

A magas aranyár már begyűrűzött a hazai ékszerpiacra is, átlagosan mintegy 14 százalékkal nőttek az árak az év eleje óta - ám most pang a piac, így az ékszerboltok folyamatosan akcióznak. A színaranyban ugyancsak látszik a drágulás, ennek grammonkénti ára az év elején még 2520 forint volt, majd 2880-ig emelkedett , s most 2780 forint körül jár – mondta Takács hozzátéve, hogy a második félévben általános a szezonális drágulás.

Az elnök úgy véli, hogy a színarany grammonkénti ára akár 3000 forint fölé is kúszhat (az eddigi legmagasabb árát 2003 decemberében érte el, akkor 2930 forint volt). Takács szerint a privát banki területen is megnőtt az érdeklődés a színarany iránt. A nemesfémesek elnöke úgy véli, most kell vásárolni aranyat, annak ellenére, hogy az év eleje óta felment az ár, hiszen további drágulás várható. Idén eddig 1500 uncia, azaz mintegy 46,6 kilogramm színaranyat adott el a BÁV Rt. fél- és egyunciás aranytömbök formájában - mondta Dobos Gábor, a cég kereskedelmi igazgatója.

A tavaly év vége óta forgalmazott tömbök befektetési célú vásárlása még nem jellemző, inkább elegáns ajándék, így ünnepekkor nő meg a kereslete - vélekedik Dobos. A félunciás tömbök eladási ára 50 ezer, visszavásárlási ára pedig 40 ezer forint, az egyunciásé 99 ezer, illetve 80 ezer forint, azaz a marzs 20 százalék. A BÁV ősszel nagyobb méretű, 50 és 100 grammos, ezúttal színarany érméket bocsát forgalomba.