Géza
-12 °C
-4 °C

Visszaszorulóban a támogatott lakáshitelek

2004.11.25. 08:03
Az első tíz hónap négyszázmilliárdos hiteligénylésének egyharmadát a devizaalapú hitelek tették ki. Jelentősen visszaesett az igénylők száma, az átlagos hitelösszeg nem éri el a hétmillió forintot.
Támogatott lakáshitelt összesen 257,6 milliárd forint értékben igényeltek az év első tíz hónapjában, a piaci lakáshitelek értéke folyamatos növekedés során elérte a 132 milliárd forintot - derül ki a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda legfrissebb elemzéséből. A kutatók szerint stabilizálódni látszik a lakás célú hitelek piaca, adataik arra engednek következtetni, hogy azok a folyamatok, amelyek a támogatási rendszer megszigorításával, illetve a deviza alapú hitelek megjelenésével elindultak, mára már lezajlottak.

Csökken

Az egyik legfeltűnőbb tendencia, hogy a használt lakásokhoz felvehető hitelek száma és értéke folyamatosan csökken, a DEM szerint "marginalizálódik". Októberben az erre a célra felvett kölcsön összességében nem érte el az 5,5 milliárd forintot, ugyanakkor az év első hónapjában még 29 milliárd forint fölött alakult. Az átlagos hitelnagyság mára 3,89 millió forintra csökkent, míg januárban megközelítette az ötmilliót.

Az év első tíz hónapja alatt 28,5 ezren igényeltek használt lakások vásárlására szolgáló támogatott hitelt, összesen 111 milliárd forint értékben. Egy évvel korábban csaknem 81 ezer igénylőt tartottak nyilván, a szerződött hitelösszeg megközelítette a 380 milliárd forintot.

Harmada deviza

Mérséklődik az új lakások építéséhez és vásárlásához felvehető kedvezményes hitelek iránti érdeklődés is, ám korántsem olyan drasztikusan, mint a használt lakások esetében. Októberben 13,8 milliárd forint értékű hitelszerződést kötöttek, januárban ez az adat még 23 milliárd fölött volt.

Az átlagosan felvett összeg kissé csökkent októberre, 6,74 millió forint volt, míg az év elején még hétmillió fölött alakult. Az első tíz hónap során 21,7 ezer szerződéssel összesen 146,5 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel. Ezzel szemben tavaly ilyenkor még csaknem 200 milliárd volt a szerződött hitel összege.

Úgy tűnik viszont, hogy továbbra sem félnek a lakásra vágyók a piaci, elsősorban deviza alapú hitel kockázataitól. Az elmúlt hónapban több mint 18 milliárd forintra kötöttek szerződést, ez csaknem pontosan megegyezik a támogatott hitelek októberi növekményével. A teljes lakás célú hitelállomány megközelíti a 400 milliárd forintot, ennek éppen egyharmadát teszik ki a piaci kölcsönök.