Jenő
-3 °C
6 °C

Kiterjesztenék a fejlesztési adókedvezményt

2003.09.01. 09:37
A Versenyképességi Tanács (VT) elé hétfőn kerülő előterjesztés számos konkrét, a befektetői kedvezmények körét és mértékét növelő javaslatot tartalmaz. Sok olyan elképzelés akad, amely nem igényel költségvetési kiadást.
A Gazdasági Minisztériumnak (GKM) a Versenyképességi Tanács hétfői ülése elé terjesztendő javaslata szerint a társasági adó kulcsának általános mérséklése helyett célravezetőbb volna a fejlesztéseket közvetlenül előmozdító kedvezményeket alkalmazni. Ennek megfelelően a fejlesztési adókedvezményeknél javasolják az előírt beruházási küszöbérték tízmilliárdról 2,5 milliárd forintra csökkentését, valamint a foglalkoztatási feltételek arányos mérséklését (500 főről 200 főre, illetve 300 főről 100 főre). Az adókedvezmény igénybevételének lehetséges időtartamát öt évről tíz évre növelnék, valamint célzott beruházásösztönző programokat is indítanának.

A GKM javasolja a társasági, valamint a helyi iparűzési adó együttes terhének apasztását egy új, a személyi jövedelemadónál érvényesíthető kedvezmény beléptetésével. A lehetőség az egyéni vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is járna, mértéke az első évben az iparűzési adó 10 százaléka lenne, majd később elérhetné annak 100 százalékát is.

Elhatárolt veszteség

A Versenyképességi Tanács elé terjesztett elképzelések egy részét tartalmazza a Pénzügyminisztérium (PM) tárcáknak megküldött javaslata is. Ilyen a beruházási kedvezményeknél néhány változás, valamint az, hogy az elhatárolt veszteség a jelenlegi öt év helyett korlátlan ideig elszámolható legyen. A GKM szükségesnek tartja az adómentes fejlesztési tartalékképzés feltételeinek javítását is. Ez a nyereség adómentesen tartalékolható arányának a jelenlegi 25 százalékról 50 százalékra növelését jelenti, az 500 millió forintos felső határ 1 milliárdra emelése mellett.

A mikro- és kisvállalatok beruházási kedvezményét a középes cégekre is kiterjesztenék, a kedvezmény mértékét a jelenlegi 30 millió forintról 50 millióra emelve. A kis- és középvállalkozói adókedvezmény ötről hatmillió forintra növekedhetne. A versenyképes beruházások vissza nem térítendő támogatása keretében Magyarországon jelenleg legfeljebb 410 ezer eurós összeg biztosítható. Ez az érték Lengyelországban a 2-4 millió eurót, Csehországban pedig akár a hatmilliót is elérheti. A gazdasági tárca ezért - a 20 százalékos támogatási kulcs változatlanul hagyása mellett - az összérték 4 millió euróra emelését javasolja.

Egyszerűbb pályáztatás

A GKM a magyar versenyképesség javítása érdekében elengedhetetlennek tartja, hogy a pályázatok adminisztrációs eljárása egyszerűsödjön. Az ITD Hungary felállította már azt a szervezeti egységet, amely az egyablakos rendszer keretében a nagyobb beruházók általános információval való ellátását végzi. A tárca az ITD Hungary erősítéséhez elsősorban nem a létszám bővítését igényli, hanem olyan hatáskörök biztosítását, amelyek birtokában a beruházói igények szerinti sürgősséggel lehet beszerezni, illetve az érintett államigazgatási szervezetekből szűk határidővel lehet "kikényszeríteni" a különböző engedélyeket.

A költségvetés terheinek növekedése nélkül elérhető, döntően gazdaságszervező jellegű módosítások az általános forgalmi adózást érintik. Az egyszerűsítés alapján például az áfaelszámolás a számlamozgást és nem a termékmozgást követi, de elképzelhető lehetne a csoportos áfaregisztráció is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?