Piroska
-2 °C
5 °C

Vonzza a tőkét Magyarország

2004.10.22. 08:25
Magyarországon az év első felében több beruházási projektet jelentettek be, mint Németországban - derül ki az Ernst & Young adataiból. A szakértők szerint teljesen átalakulhat Európa FDI-térképe.
Továbbra is Nagy-Britannia a legnépszerűbb európai ország a beruházók körében, ám a közép- és kelet-európai térség pozíciója látványosan javul. Az idei első fél év adatai alapján Magyarország a harmadik legvonzóbb célpontnak számít Európában, de Lengyel-, Cseh- és Oroszország is az első tíz közé tartozik.

Dupláztak

A bejelentett új projektek száma ezen négy országban majdnem kétszeresére - 156-ról 283-ra - nőtt 2003 első hat hónapjával összehasonlítva, így együttes részesedésük az európai beruházásokból 13-ról húsz százalékra emelkedett. Ez akkor is számottevő eredmény, ha a beruházott tőke abszolút nagyságáról nem szól az elemzés.

Czakó Borbála, a magyarországi Ernst & Young vezérigazgatója szerint az eredmények bizonyítják, hogy a korábbi évek visszaesését követően ismét erősödnek hazánkban a beruházások. Nigel Wilcock, a cég vezető tanácsadója szerint ha ez a trend folytatódik, akkor gyökeresen átalakulhat Európa FDI-térképe.

Rangsor

Közép- és Kelet-Európa vonzerejét elsősorban a gyors GDP-növekedés és a munkabérek alacsonyabb szintje jelenti. Ugyanakkor a pénzügyi szolgáltatások magas színvonalának, a kutatás-fejlesztési erőforrásoknak és a meglévő beruházások tömegének köszönhetően Nagy-Britannia továbbra is messze a legfontosabb beruházási célpont.

Az ágazatoknál az autógyártás áll az első helyen, ám jelentős növekedést mértek az elektronika, a szoftverfejlesztés és a távközlés területén is. Összesen 1432 beruházási projektet jelentettek be Európában az év első felében, ami 27 százalékkal több a tavalyi hasonló időszakban mért 1126-nál. A tőke származási országainak sorában az USA - 28 százalékos részesedésével - biztosan őrzi első helyét.