Bernadett
0 °C
4 °C

Az ÁPV szerint jó áron kelt el a Tankönyvkiadó

2004.11.25. 16:39
Az ÁPV Rt. szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja szigorú volt és rugalmatlan mindenkivel szemben, mert csak így lehetett elérni, hogy egyenlő elbánásban részesüljön minden induló. A Fidesz szerint a tankönyvkiadó magánosítása során nem volt valódi verseny.
A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t az ÁPV Rt. eredményesen értékesítette, és a vagyonértékhez képest magasabb árat ért el - mondta Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. elnökhelyettese, az értékelő bizottság elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Közölte: egyéves folyamat végére érkeztek azzal, hogy szerdán aláírták a tranzakció adás-vételi szerződését.

Szigorú szabályok

Az ÁPV Rt. múlt hét csütörtökön a Láng Kiadó és Holding Rt.-t hirdette ki a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációjára kiírt nyílt, kétfordulós pályázat győztesének. Vásárhelyi István hangsúlyozta, hogy az ármaximalizálás mellett a privatizációnál fontos szempont volt az üzletpolitika, a szakmai referencia, illetve ne eredményezzen monopolhelyzetet a piacon.

Vásárhelyi István elmondta, hogy az első fordulóban tizenegy pályázó indult, közülük a második fordulóba ötöt hívtak meg. A meghívottak közül hárman adtak be ajánlatot. A második fordulóban a három ajánlattevő közül kettőnek érvénytelennek minősítették a beküldött ajánlatát, mert nem pótolták határidőre a hiányt.

Vásárhelyi István hangsúlyozta, hogy a hiánypótlásnak szigorú szabályai vannak, amelytől nem lehet eltekinteni, még akkor sem, ha azt előrejelzik. Utalt arra, hogy a Mozaik Kiadó írásban jelezte, hogy nem tudja időben beszerezni a második fordulóban szükséges konzorciumi tagokról a cégkivonatokat.

Stratégiai kérdések

Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az ÁPV Rt. a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjának lebonyolítását szakmai feladatnak tekintette. Emlékeztetett arra, hogy kormányhatározat volt a Nemzeti Tankönyvkiadó értékesítéséről. A privatizációt megelőzően szigorították a tankönyvkiadó cég alapszabályát, és az állami tulajdonban maradó 25 százalék plusz egy részvényszavazathoz erősebb jogosítványokat adtak. Ezzel lehetővé vált, hogy a stratégiai kérdésekben az állam nélkül ne lehessen dönteni.

Vági Márton kiemelte, hogy a pályázati kiírásban az értékelés módját is meg lehetett ismerni, a vezérigazgató-helyettes szerint a privatizációs folyamatban egyetlen szubjektív elem sem volt, és valamennyi zárt borítékban beadott dokumentumot minden egyes esetben közjegyző előtt bontottak fel.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az első fordulóba beadott minden egyes árajánlat szakmai elemzés alapján magasnak bizonyult, így várható volt, hogy a második fordulóban mérséklődik a végleges árajánlat.

Hiánypótlás

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a második fordulóba beadott három ajánlat közül a Mozaik Kiadó és a Lengyel Tankönyvkiadó nem pótolta határidőre a hiányt, ezért ezeket érvénytelennek nyilvánították, és ezek után már fel sem bontották ezek árajánlatát.

Vági Márton úgy vélekedett, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja sikeres volt, értékesítették a hetven százalék mínusz egy részvénycsomagot, sikerült felárat elérni, és szakmailag, pénzügyileg biztosított a cég további működtetése.

A vezérigazgató-helyettes szerint a privatizációs eljárás szigorú volt és rugalmatlan mindenkivel szemben, és már csak így lehetett elérni, hogy egyenlő elbánásban részesüljön minden induló. Úgy vélte a nyertes Láng Kiadó és Holding Rt. nem egyedül versenyzett, mert a privatizációs folyamat hosszú versenyfutás volt, amelyen tizenhárman indultak. Michael Carlson, a KPMG partnere elmondta, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja megfelelt a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott szigorú eljárásnak.

Kérdésre válaszolva Vásárhelyi István elmondta, hogy a kormány megbízottja jelen van az ÁPV Rt. testületeiben, és nem gondolja, hogy erről a tranzakcióról a miniszterelnököt külön tájékoztatni kellett volna, hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem is érdeklődött.

Szokatlan privatizáció

Vági Márton újságírói kérdésre elmondta, hogy a Láng Kiadó és Holding Rt. szakmai befektető, mert a 2003. évi adatok szerint az 1,9 milliárd forintos értékesítéséből a könyvkiadás 12 százalékkal, a nyomdai tevékenység 4,5 százalékkal, a könyvkereskedés hat százalékkal részesedett. Hozzátette: szakmai szempontból is ez az ajánlat volt a legerősebb. A Fidesz úgy gondolja, hogy az ÁPV. Rt. csak magyarázkodik és a bizonyítványát magyarázza a tankönyvkiadó eladása kapcsán.

Sió László, a Fidesz szakpolitikusa az ÁPV. Rt. sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a privatizációs szervezet elismerte, hogy a pályázati kiírás szerint is el lehetett térni a magánosítás második fordulójában a megadott ártól. A Fidesz nagyon furcsának tartja, hogy miközben a privatizáció kapcsán számos vizsgálat indul, a magánosítással kapcsolatos szerződést "értehetetlen sietséggel" mégis aláírták.

Sió László felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁPV. Rt. képviselői sem tudtak magyar példát mondani arra, hogy egy privatizáció második fordulójában csökkent volna az ár. A politikus hangsúlyozta, hogy a tankönyvkiadó magánosítása során nem zajlott valódi verseny, tulajdonképpen csak egy versenyző versengett önmagával és ez az eladási áron is látszik.