Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Porsche Hungária árat emel a gyenge forint miatt

2003.06.06. 11:30
Az autóimportőrök többsége inkább kivár a jelenlegi hektikus forint/euró árfolyammozgások közepette, ám a Porsche Hungária máris 4-10 százalékos áremelést jelentett be.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke szerint amennyiben tartósan gyengül a forint, elképzelhető, hogy hosszú távon a magyarországi fogyasztói árakban is jelentkezik annak hatása, ám az importőrök többsége egyelőre kivár.

Erős verseny

A Ford Motor Hungária például a közeljövőben nem tervezi a fogyasztói árak módosítását, s marad a Peugeot-importőr június elsején kiadott árlistája is. A Magyar Suzuki Rt.-nek, mint exportőrnek jól jött a forintgyengülés, ám a magas importhányad miatt romlik az egy gépkocsira jutó nyereség. Ezt csupán áremeléssel lehetne kompenzálni, ám az erős verseny miatt az esztergomiak egyelőre nem módosítják a listaárakat.

4-10 százalék

Az Opel Hungarynél hasonló a helyzet, ők is csak akkor vizsgálják meg az áremelés lehetőségét, ha tartósnak bizonyul az árfolyam elmozdulás. A Porsche Hungária nem áll be a sorba, a legnagyobb magyarországi autóimportőr mától 4-10 százalékkal emeli kiskereskedelmi árait. A cég úgy látja, a forint gyengülése tartós lesz, ám ha megfordul a folyamat, módosítják az árakat. A friss listaáraknál ugyanakkor 6 százalékkal olcsóbban vásárolható meg a raktáron levő, mintegy 3,5 ezer, különböző márkájú és típusú autó.