Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vonzó a magyar minimálbér

2005.01.26. 08:05
Tömegessé vált a szlovák munkaerő magyarországi munkavállalása. Ez döntően a dél-szlovákiai, magyarok lakta járásokat, a magyar oldalon pedig főleg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyét érinti.
Győr-Moson-Sopron megyében napjainkban hivatalosan 1471 szlovák állampolgárt foglalkoztatnak, azonban a nem regisztrált szlovák munkaerő száma ennek a többszöröse lehet - nyilatkozta a TASR szlovák hírügynökségnek Rimányi Szilvia, a megyei munkaügyi hivatal igazgatónője.

Győri munkaadók

Becslések szerint csak a dunaszerdahelyi járásból mintegy 2600-an dolgoznak a megyében, amelynek legnagyobb munkaadója a győri Philips. A több műszakban, szalag mellett dolgozó munkások legalább 20-30 százalékkal keresnek többet Magyarországon, mint szlovákiai sorstársaik, ráadásul a munkaadó állja az utazás költségeit is.

A szlovákiaiakat főleg az iparban (elsősorban az építőiparban), továbbá a szolgáltatások területén és a mezőgazdaságban alkalmazzák. Az északi szomszédtól több tucat autóbusz szállítja a dolgozókat, akikhez a magyar cégek munkaközvetítők révén jutnak.

A szlovák hivatalok számára az ilyen jellegű foglalkoztatás nagyon jó megoldásnak számít, mert segít az állástalanok számának csökkentésében - mondta Rimányi. Az igazgatónő szerint a magyar minimálbér (57 ezer forint) átszámítva 8920 koronának felel meg, ami a magas munkanélküliséggel küszködő Szlovákiában vonzó bérnek számít. Ezt bizonyítja az is, hogy míg a (rév)komáromi járásban egy éve 11 700 embernek nem volt munkája, addig az idén januárban már csak 7200-nak.

Ajánlatok

A legtöbben Magyarországon helyezkedtek el, több mint 2600-an találtak állást Komárom-Esztergom megyében. A város legnagyobb munkaadója a ZA-CO, amely mintegy ezer szlovákiait foglalkoztat, a FOX CONN társaság megközelítőleg hatszázat. Ez utóbbi társaság egyébként 2005-ben további 1300 új dolgozóra tart igényt.

Az érsekújvári járás munkaügyi hivatalában tavaly novemberben több magyar munkaadó is ajánlatot tett. A térség legjelentősebb magyar munkaadója a 10-12 ezer korona közötti havi keresetet nyújtó FOX CONN. A Nokia szintén csábítja a határon túli munkaerőt, ahová akár 30-35 kilométeres távolságból is ingáznak.

A 20,6 százalékos munkanélküliséggel szembenéző párkányiak számára az esztergomi Suzuki autógyár jelent megélhetést, emellett a város kórháza számos határon túli nővért foglalkoztat. A határ közeli Ipolyság és Zseliz városok régiójából gyakorlatilag minden ötödik munkavállaló Magyarországon dolgozik, a 21 százalékos munkanélküliséggel sújtott losonci járásból pedig legalább 150-en járnak Magyarországra: főleg a salgótarjáni textilgyár és a hatvani Bosch jelenti a vonzerőt.