Klaudia
-3 °C
3 °C

Magyarországra jön a Wal-Mart?

2005.01.18. 08:00
Alig telt el pár nap az évből, máris pezsgésnek indult a kereskedelem: a Napi Gazdaság információi szerint újabb német barkácsáruházlánc lép rövidesen a magyar piacra, és megfigyelők szerint a világ legnagyobb áruházlánca, a Wal-Mart is mozgolódik.
Idén sem maradnak izgalmak nélkül a honi kereskedelmi szakemberek, információink szerint ugyanis újabb barkácsáruházlánc érdeklődik a magyar piac iránt. A környező országok közül Ausztriában és Csehországban már jelen levő (Európában egyébként jól ismert) német Bauhaus AG magyarországi hálózatának kiépítésére készül. A hírek szerint a cég túl van már az első építési telkek megszerzésén, ugyanakkor még nem tudni, hogy az ország melyik részén kezdi fejlesztését.

A legnagyobb

Piaci hírek szerint az amerikai Wal-Mart Store Inc. is mozgolódni kezdett Magyarországon. A cég másfél évvel ezelőtt, hárommillió forint törzstőkével, Global Sourcing Kft. néven alapított magyar leányvállalatot, amit elsősorban exporttevékenységre szánt. A cégen keresztül jutott az amerikai kiskereskedelmi lánc egyes üzleteibe néhány magyarországi termék. Most azonban több forrásból is megerősítették, hogy a vállalat saját áruházak nyitására készül. A Napi Gazdaságnak csak a Global Sourcing magyarországi jogi ügyeit képviselő irodát sikerült elérni, ahol arról tájékoztattak, hogy a magyar leány vezetői igyekeznek elzárkózni a nyilvánosság elől. A Wal-Mart a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózata és az ingatlantanácsadók szerint, ha meg is jelenik a magyar piacon, azt nem önálló hálózat építésével, hanem akvizícióval teszi. Kérdés, hogy van-e Magyarországon jelen pillanatban olyan felvásárolható hálózat, amely iránt érdeklődne a vállalkozás. Ami a barkácsáruházak piacát illeti, első ránézésre lassan telítetté válik a magyar piac, hiszen az öt szereplő két-három éven belül országos lefedettséget ér el. Ugyanakkor tény, hogy az osztrák piachoz képest még csak bimbózik a magyar barkácsüzletág, hiszen a szomszédos országban 15 társaság van jelen. Jóllehet az ottani megfigyelők szerint - a francia mintát alapul véve - néhány éven belül Ausztriában is néhány erős lánc maradhat csak életben. Ezek között szerepel a Bauhaus is.