Ágnes
-5 °C
2 °C

A WorldCom lenyúlná riválisai ügyfélkörét

2002.07.12. 08:05
A közelmúltban milliárdos félrekönyvelési botrányba keveredett, és emiatt a csőd szélére került WorldCom amerikai távközlési vállalat magyar nyelvű honlapján váltást ajánl a május végén csődbe ment európai KPNQwest ügyfeleinek. A KPNQwest-csőd óta ismét eladósorba került, önállóan működő magyar leányvállalat, a GTS-Datanet szerint riválisa ezzel kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát.
"Több Internet szolgáltató, eszköz gyártó, telekommunikációs és dot.com cég szenved a részvényeik árának esésétől, a visszaesett kereslettől vagy a csökkent pénzeszközeitől ebben a felfokozott versenyhelyzetben. Néhányuk nem fogja túlélni, és akár szolgáltatás nélkül hagyja ügyfeleit is. Miközben legtöbb versenytásunk elbukik, Ön biztos lehet abban, hogy a WorldCom fennmarad. Több, mint 39 milliárd dollár éves forgalmat produkálunk, és ez a forgalom folyamatosan növekszik. Szerencsére a váltás most könnyebb, mint gondolná" - riogatja és csábítgatja magyar nyelvű honlapján riválisai, közülük is elsősorban a néven nevezett KPNQwest ügyfeleit a milliárdos félrekönyvelési botrányba keveredett, és emiatt szintén csődközeli helyzetbe került amerikai távközlési óriás.

Tisztességtelen ajánlat

A KPNQwest magyar leányvállalata - az anyacég csődje óta önállóan működő - GTS-Datanet szerint a WorldCom hirdetése a tisztességtelen piaci magatartásról szóló 1996. évi LVII. törvénybe ütközik. A törvény 5. paragrafusa kimondja: "tilos máshoz olyan tisztességtelen felhívást intézni, amely harmadik személlyel fennálló gazdasági kapcsolat felbontását, vagy ilyen kapcsolat létrejöttének megakadályozását célozza." A GTS-Datanet a hét elején levélben szólította fel a WorlComot a szerinte törvénysértő hirdetés eltávolítására, ám a WorldCom egyelőre nem reagált a bírósági eljárást is kilátásba helyező felszólításra, mondta az Indexnek Varga Edit, a GTS-Datanet szókimondó kommunikátora.

Nem csak a magyarokra fáj a foguk

Kovács Péter, a UUNet Magyarország (a WorldCom magyar leányvállalata) kereskedelmi igazgatója az Index érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy tőlünk hall először az ügyről. Tájékoztatása szerint a WorldCom magyar nyelvű weboldalait nem ők gondozzák, és a tartalmukról is felsőbb, nemzetközi szinten döntenek. A KPNQwest ügyfeleinek szóló felhívás Kovács szerint "nem magyar ügy", hanem a vállalatcsoport globális stratégiájának része.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!