Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A WorldCom lenyúlná riválisai ügyfélkörét

2002.07.12. 08:05
A közelmúltban milliárdos félrekönyvelési botrányba keveredett, és emiatt a csőd szélére került WorldCom amerikai távközlési vállalat magyar nyelvű honlapján váltást ajánl a május végén csődbe ment európai KPNQwest ügyfeleinek. A KPNQwest-csőd óta ismét eladósorba került, önállóan működő magyar leányvállalat, a GTS-Datanet szerint riválisa ezzel kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát.
"Több Internet szolgáltató, eszköz gyártó, telekommunikációs és dot.com cég szenved a részvényeik árának esésétől, a visszaesett kereslettől vagy a csökkent pénzeszközeitől ebben a felfokozott versenyhelyzetben. Néhányuk nem fogja túlélni, és akár szolgáltatás nélkül hagyja ügyfeleit is. Miközben legtöbb versenytásunk elbukik, Ön biztos lehet abban, hogy a WorldCom fennmarad. Több, mint 39 milliárd dollár éves forgalmat produkálunk, és ez a forgalom folyamatosan növekszik. Szerencsére a váltás most könnyebb, mint gondolná" - riogatja és csábítgatja magyar nyelvű honlapján riválisai, közülük is elsősorban a néven nevezett KPNQwest ügyfeleit a milliárdos félrekönyvelési botrányba keveredett, és emiatt szintén csődközeli helyzetbe került amerikai távközlési óriás.

Tisztességtelen ajánlat

A KPNQwest magyar leányvállalata - az anyacég csődje óta önállóan működő - GTS-Datanet szerint a WorldCom hirdetése a tisztességtelen piaci magatartásról szóló 1996. évi LVII. törvénybe ütközik. A törvény 5. paragrafusa kimondja: "tilos máshoz olyan tisztességtelen felhívást intézni, amely harmadik személlyel fennálló gazdasági kapcsolat felbontását, vagy ilyen kapcsolat létrejöttének megakadályozását célozza." A GTS-Datanet a hét elején levélben szólította fel a WorlComot a szerinte törvénysértő hirdetés eltávolítására, ám a WorldCom egyelőre nem reagált a bírósági eljárást is kilátásba helyező felszólításra, mondta az Indexnek Varga Edit, a GTS-Datanet szókimondó kommunikátora.

Nem csak a magyarokra fáj a foguk

Kovács Péter, a UUNet Magyarország (a WorldCom magyar leányvállalata) kereskedelmi igazgatója az Index érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy tőlünk hall először az ügyről. Tájékoztatása szerint a WorldCom magyar nyelvű weboldalait nem ők gondozzák, és a tartalmukról is felsőbb, nemzetközi szinten döntenek. A KPNQwest ügyfeleinek szóló felhívás Kovács szerint "nem magyar ügy", hanem a vállalatcsoport globális stratégiájának része.