Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem gyengítik az eurót a csatlakozó országok

2002.06.19. 11:40
Az EU leendő közép- és kelet-európai tagállamainak eurózónához történő későbbi csatlakozása nem fogja gyengíteni a közös európai valuta helyzetét - jelentette ki Ernst Welteke, a német központi bank elnöke Budapesten tartott előadásában.
Az előadást követő kérdésekre válaszolva a Bundesbank elnöke elmondta: a várhatóan 2004-ben az EU-hoz csatlakozó tagjelölt országok a valutauniós tagság kritériumainak teljesítését követően legkorábban 2006-ban vagy 2007-ben vezethetik be az eurót.

Welteke kijelentette: nem hiszi, hogy a leendő uniós tagországok eurózónához történő csatlakozása gyengíteni fogja a közös európai valuta helyzetét, árfolyamát.

A bankelnök az előadás üde színfoltjaként beismerte: a németek többségéhez hasonlóan ő is legtöbbször még a megszűnt nemzeti valutában számol, amiben részben az euró és a márka közötti egyszerű átváltási arány (1 euró = kb. 2 márka) is szerepet játszik.

Az előadásra az Európai Tanulmányok Alapítvány havi rendezvénysorozatának keretében került sor, amely az EU-tagságra való magyar felkészülés aktuális kérdéseit tekinti át. Az előadás anyaga az alapítvány folyóirata, az Európa 2002 júliusi számában lesz olvasható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!