György
14 °C
24 °C

Épülhet tovább a Westend

2006.04.03. 08:21
Pénteken a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen a Pólus Holding Rt.nek adott igazat az ír Ballymore Properties elleni vitában. A Demján-érdekeltségbe tartozó csoport több tízmilliárdos beruházást tervez a bevásárlóközpont közelében.
Most már csaknem teljesen elhárult az akadály az elől, hogy a TriGránithoz tartozó Pólus Holding Rt. megkezdje a Ferdinánd hídtól északra található hatalmas MÁV-telken az újabb, több tízmilliárd forintos beruházást. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis pénteken jogerősen a Pólusnak és partnerének, a MÁV Multiszolg Kft.-nek adott igazat az ír Ballymore Properties és a MÁV alkotta párossal szembeni jogvitában.

Dornbach Alajos, az ellenérdekelt ír-magyar fél jogi képviselője viszont azt mondta: az ítélőtábla nem tett eleget indoklási kötelezettségének, s amint lehet, beadják a felülvizsgálati kérelmet. Utalt rá: a törvénymódosítás nyomán már érdemben kell tárgyalni ezeket a kérelmeket. Információink szerint soronkívüliség esetén is legalább fél év múlva veszi elő az ügyet a Legfelsőbb Bíróság. Ám ekkor sem feltétlenül függeszti fel a mostani ítélet végrehajtását.

A szövevényes ügy érdekessége, hogy első fokon a MÁV-Ballymore páros nyerte meg a Nyugati pályaudvar melletti 8,2 hektár területű telek ügyében a Pólus Holding által indított pert. A vasúttársaság 2003 decemberében árverésen értékesítette az ingatlant az ír vállalatnak 3,2 milliárd forintért. A most eljárt bíróság szerint a Multiszolgot - az elsőfokú ítélettel szemben - mégis megillette az elővásárlási jog, és jogszerűen jelölte ki a Pólust, átadva ezzel elővásárlási jogát.

Értesülésünk szerint a Pólus már ma vagy holnap átutalja a MÁV-nak a vételárat, vagyis a 3,25 milliárd forintot. Az is valószínű, hogy a vasúttársaság szintén gyorsan átutalja a pénzt az ír cégnek. Korábban a Pólus vállalta: ugyanannyit hajlandó fizetni a telekért, mint az írek. Az egyelőre nem világos, hogy az írek kérnek-e kártérítést a MÁV-tól, illetve a MÁV fizet-e kártérítést a Pólusnak. Varga Károly, a győztes jogi képviselője kifejtette: a mostani ítélet kötelezte a földhivatalt, hogy tulajdonosként bejegyezze a Pólust.

Demján Sándor, a TriGránit Rt. elnöke már a West End City Center alapkőletételekor kijelentette, hogy tervei között szerepel a MÁV-raktáraknak helyet adó terület továbbépítése. Egy valódi új városközpontot akart kialakítani sétánnyal, parkkal, irodákkal, kisebb üzletekkel, kulturális központtal és kisebb mértékben lakásokkal, amelynek a felépült West End csak az egyik része.

Hasonlóan gondolkodott az ír cég is. Peter Bacon közép-európai fejlesztési igazgató elmondta: a Nyugati park projekt keretében közepes és nagyobb méretű lakásokat, irodákat és helyi igényeket kielégítő kereskedelmi és szabadidős egységeket, továbbá kulturális funkciójú objektumokat helyeznének el.