Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Becsapott utasok

2002.08.28. 12:52
Aki augusztus 14-e után fizetett be a West Travel utazási iroda valamely útjára, az egy "másik" cég, a Relax Holiday nevére kiállított számlát kapott - derítette ki az Index. A biztosító azonban csakis annak hajlandó fizetni, akinek a számláján a West Travel neve áll. A trükk az volt, hogy a Westet valójában már 14-én felfüggesztették, de ők ezt eltitkolták és tovább árulták az utakat. Az utazási irodát egy biztonsági őr vigyázza.
Az Index információja szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala (GKM EKH) már augusztus 14-én azonnali hatállyal ideiglenesen felfüggesztette a West Travel működését, majd augusztus 23-án hivatalból törölték az utazásszervező cégek nyilvántartásából.

Biztonsági őr
A hatályos szabályozás szerint amennyiben a hivatal törli a céget a hatósági nyilvántartásból, a cég vezetői és vezető munkatársai öt évig nem vállalhatnak ilyen természetű vezető beosztást. Ha pedig a cég jogosítvány nélkül folytatja az utazásszervezést, akkor vezetője bűncselekményt követ el, amiért szabadságvesztéssel is büntethető. Nem véletlen, hogy az augusztus 14-i felfüggesztést követően a West Travel irodáiban az utasok a Relax Holiday nevére kiállított számlát kaptak.

A West Travel ügyvezetőjét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Amint azt korábban már megírtuk, a cégadatok szerint a 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, a WT-irodákat működtető West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. a Belize-ben bejegyzett Rodeo International Inc.-vel közösen hozta létre az idei év elején a West Travel Magyarország Kft.-t, amely április óta működik Relax Holiday Idegenforgalmi Kft. néven.

West Travel vagy Relax Holiday?

West Travel vagy Relax Holiday?
Némi késéssel ugyan, de végülis kinyitott szerda délelőtt a West Travel Szépvölgyi úti irodája. A pénzüket visszakövetelő kárvallott utasokat azonban továbbra is az Allianz Hungária Biztosítóhoz irányították. Az iroda munkatársai azzal küldték el az ügyfeleket, hogy "ez a Relax Holiday utazási iroda, a West Travelhez semmi köze, az a Kossuth Lajos utcába költözött". Információink szerint az Allianz Hamzsabégi úti irodájában már délelőtt 10-kor a 400-as sorszámnál tartott a jelentkezők hada.

Már több száz utast hozott haza a biztosító

Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító kommunikációs igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy az utazási irodák felelősségbiztosítása két fontos célt szolgál. Az egyik, hogy "oltsák a tüzet", azaz a külföldön rekedt utasokat hazahozzák. A biztosító az elmúlt napokban már több száz utast hozott haza, mondta Sipos József. Emellett a beérkező kárigényeket összegyűjtik, az utazási iroda közlésével szemben nem csak a Hamzsabégi úton, hanem az országban található valamennyi irodájukban.

A károsultakat arra kérik, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében a befizetési bizonylattal, az utazási szerződéssel vagy a visszaigazolással, illetve az útlevelükkel menjenek a biztosítóhoz. A kifizetésekre az illetékes minisztériummal egyeztetve, a beérkezett igények összesítése alapján kerül sor.

Nem mindenki kapja vissza a pénzét

Az Allianz Hungária ugyanakkor nem ismeri el, hogy a West Travel és a Relax Holiday között bármilyen kapcsolat lenne, mondta el kérdésünkre Sipos József. Hasonlóan nyilatkozott Andor Györgyné, a GKM EKH belkereskedelmi és idegenforgalmi főosztályának vezetője, aki szerint az áprilisban a Relax Holiday által benyújtott engedély iránti kérelemből nem volt megállapítható, hogy bármilyen más utazási irodával kapcsolata lenne. Amennyiben a hivatalhoz érkező bejelentések alapján mégis kiderülne, hogy a két cég között összefüggés van, a hivatal büntetőfeljelentést tesz a cégek vezetői ellen, tette hozzá Andor Györgyné.

Az Allianz Hungária kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a felelősségbiztosítás 98 millió forint erejéig szól, és egyelőre úgy tűnik, ez elegendő lesz a West Travel-es utasok kártérítésére. Az Relax Holiday nevére - azaz az augusztus 14-e után kiállított - bizonylatok alapján nem fognak fizetni - jelentette ki Sipos József.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!