Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Becsapott utasok

2002.08.28. 12:52
Aki augusztus 14-e után fizetett be a West Travel utazási iroda valamely útjára, az egy "másik" cég, a Relax Holiday nevére kiállított számlát kapott - derítette ki az Index. A biztosító azonban csakis annak hajlandó fizetni, akinek a számláján a West Travel neve áll. A trükk az volt, hogy a Westet valójában már 14-én felfüggesztették, de ők ezt eltitkolták és tovább árulták az utakat. Az utazási irodát egy biztonsági őr vigyázza.
Az Index információja szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala (GKM EKH) már augusztus 14-én azonnali hatállyal ideiglenesen felfüggesztette a West Travel működését, majd augusztus 23-án hivatalból törölték az utazásszervező cégek nyilvántartásából.

Biztonsági őr
A hatályos szabályozás szerint amennyiben a hivatal törli a céget a hatósági nyilvántartásból, a cég vezetői és vezető munkatársai öt évig nem vállalhatnak ilyen természetű vezető beosztást. Ha pedig a cég jogosítvány nélkül folytatja az utazásszervezést, akkor vezetője bűncselekményt követ el, amiért szabadságvesztéssel is büntethető. Nem véletlen, hogy az augusztus 14-i felfüggesztést követően a West Travel irodáiban az utasok a Relax Holiday nevére kiállított számlát kaptak.

A West Travel ügyvezetőjét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Amint azt korábban már megírtuk, a cégadatok szerint a 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, a WT-irodákat működtető West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. a Belize-ben bejegyzett Rodeo International Inc.-vel közösen hozta létre az idei év elején a West Travel Magyarország Kft.-t, amely április óta működik Relax Holiday Idegenforgalmi Kft. néven.

West Travel vagy Relax Holiday?

West Travel vagy Relax Holiday?
Némi késéssel ugyan, de végülis kinyitott szerda délelőtt a West Travel Szépvölgyi úti irodája. A pénzüket visszakövetelő kárvallott utasokat azonban továbbra is az Allianz Hungária Biztosítóhoz irányították. Az iroda munkatársai azzal küldték el az ügyfeleket, hogy "ez a Relax Holiday utazási iroda, a West Travelhez semmi köze, az a Kossuth Lajos utcába költözött". Információink szerint az Allianz Hamzsabégi úti irodájában már délelőtt 10-kor a 400-as sorszámnál tartott a jelentkezők hada.

Már több száz utast hozott haza a biztosító

Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító kommunikációs igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy az utazási irodák felelősségbiztosítása két fontos célt szolgál. Az egyik, hogy "oltsák a tüzet", azaz a külföldön rekedt utasokat hazahozzák. A biztosító az elmúlt napokban már több száz utast hozott haza, mondta Sipos József. Emellett a beérkező kárigényeket összegyűjtik, az utazási iroda közlésével szemben nem csak a Hamzsabégi úton, hanem az országban található valamennyi irodájukban.

A károsultakat arra kérik, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében a befizetési bizonylattal, az utazási szerződéssel vagy a visszaigazolással, illetve az útlevelükkel menjenek a biztosítóhoz. A kifizetésekre az illetékes minisztériummal egyeztetve, a beérkezett igények összesítése alapján kerül sor.

Nem mindenki kapja vissza a pénzét

Az Allianz Hungária ugyanakkor nem ismeri el, hogy a West Travel és a Relax Holiday között bármilyen kapcsolat lenne, mondta el kérdésünkre Sipos József. Hasonlóan nyilatkozott Andor Györgyné, a GKM EKH belkereskedelmi és idegenforgalmi főosztályának vezetője, aki szerint az áprilisban a Relax Holiday által benyújtott engedély iránti kérelemből nem volt megállapítható, hogy bármilyen más utazási irodával kapcsolata lenne. Amennyiben a hivatalhoz érkező bejelentések alapján mégis kiderülne, hogy a két cég között összefüggés van, a hivatal büntetőfeljelentést tesz a cégek vezetői ellen, tette hozzá Andor Györgyné.

Az Allianz Hungária kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a felelősségbiztosítás 98 millió forint erejéig szól, és egyelőre úgy tűnik, ez elegendő lesz a West Travel-es utasok kártérítésére. Az Relax Holiday nevére - azaz az augusztus 14-e után kiállított - bizonylatok alapján nem fognak fizetni - jelentette ki Sipos József.