Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem utaztat és nem fizet a West Travel

2002.08.28. 09:35
A cég korábbi ígéreteivel ellentétben nem indultak el a West Travel szerdai utasai külföldre, és eddig egyetlen utas sem kapta vissza a pénzét. A cég irodája ma nem nyitott ki, az utasokat az Allianz Hungária Biztosítóhoz küldik az iroda munkatársai, a biztosító azonban egyelőre nem fizet.
Zárva találták a West Travel utasai szerdán a cég Szépvölgyi úti irodáját. Az ajtón elhelyezett tábla szerint ma fél 9 helyett 10-kor nyitnak, az egyik kárvallott utast azonban telefonon úgy tájékoztatták: "nem garantálják, hogy ma kinyit az iroda".

Már ma sem indultak el

Noha a West Travel egyik tulajdonosa, a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, Sárvári Krisztina kedden az MTI-nek még úgy nyilatkozott, hogy az üzletág szüneteltetése a péntektől induló utakat érinti, információink szerint az utazási iroda utasai ma reggel már hiába mentek ki a repülőtérre, nem tudtak elutazni.

Visszaadják a pénzt?

Sárvári Krisztina szavai szerint az a néhány száz utas, akik már befizették az út előlegét vagy teljes részvételi díját, maradéktalanul visszakapják pénzüket. A lapunknak nyilatkozó kárvallott utasok szerint azonban ez korántsem sincs így: az iroda munkatársai mindenkit az Allianz Hungária Biztosító Hamzsabégi úti kirendeltségére irányítanak.

Névproblémák

Mint már korábban írtuk, a biztosító kirendeltségén kedden azt közölték a kárvallott utasokkal, hogy nem tudnak fizetni, mivel a papírokon nem a West Travel, hanem egy másik iroda, a Relax Holiday neve áll. A West Travel ugyanis áprilisban erre változtatta meg a nevét, erre azonban a prospektusokon és az irodákban sem utal semmi. Korábbi lapértesülések szerint a WT tavaly mintegy 323 millió forint kinnlevőséget halmozott fel, amiből 250 millióval különböző bankoknak tartozik.

Az ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a West Kft. idegenforgalmi üzletágából származó bevétele tavaly elérte a 2,6 milliárd forintot, de ez a becslések szerint az idén jóval elmarad majd ettől. Hozzátette: az idegenforgalmi tevékenységet már a szezon indulása előtt csökkentették, így például nem vállalták charterjáratok indítását sem.

Korábbi fizetési nehézségek

A Népszabadság információi szerint a mindössze 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, Petrus György kezében lévő Westnek már korábban is voltak fizetési nehézségei. A mára nevét Relax Holidayre változtató West Travel Kft. év elején alakult hárommillió forintos tőkével, tulajdonosa Kiss Péter Gábor ügyvezető, a Rodeo International off-shore cég és a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft.

A hatályos online cégadatok szerint a 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, a WT-irodákat működtető West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. közvetlen tulajdonosa Petrus György. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy Petrus közvetlenül tulajdonos még a Kárpáteurópa Idegenforgalmi Kft.-ben is. A West Lapkiadó a Belize-ben bejegyzett Rodeo International Inc.-vel közösen hozta létre idén a West Travel Magyarország Kft.-t, amely április óta működik Relax Holiday Idegenforgalmi Kft. néven.

"Kevesebb utas, irreálisan alacsony árak"

Kiss Péter, a West Travel értékesítési igazgatója tavaly a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a tavalyelőtti botrányok miatt 2001-ben kevesebb az utas, és a nagyobb kontingenst megrendelő cégek belekényszerítik egymást abba, hogy irreális szintre vigyék le az árakat. Ráadásul a cégek egy kisebb része nem fizet előre. A kinti partnert viszont utólagos teljesítés esetén is legfeljebb a szezon feléig, három negyedéig lehet hitegetni, akkorra már felméri a magyar irodák pénzügyi helyzetét. Kiss akkor úgy nyilatkozott, hogy nem várhatóak nagyobb csődök az utazási irodák területén.