Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nem utaztat és nem fizet a West Travel

2002.08.28. 09:35
A cég korábbi ígéreteivel ellentétben nem indultak el a West Travel szerdai utasai külföldre, és eddig egyetlen utas sem kapta vissza a pénzét. A cég irodája ma nem nyitott ki, az utasokat az Allianz Hungária Biztosítóhoz küldik az iroda munkatársai, a biztosító azonban egyelőre nem fizet.
Zárva találták a West Travel utasai szerdán a cég Szépvölgyi úti irodáját. Az ajtón elhelyezett tábla szerint ma fél 9 helyett 10-kor nyitnak, az egyik kárvallott utast azonban telefonon úgy tájékoztatták: "nem garantálják, hogy ma kinyit az iroda".

Már ma sem indultak el

Noha a West Travel egyik tulajdonosa, a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, Sárvári Krisztina kedden az MTI-nek még úgy nyilatkozott, hogy az üzletág szüneteltetése a péntektől induló utakat érinti, információink szerint az utazási iroda utasai ma reggel már hiába mentek ki a repülőtérre, nem tudtak elutazni.

Visszaadják a pénzt?

Sárvári Krisztina szavai szerint az a néhány száz utas, akik már befizették az út előlegét vagy teljes részvételi díját, maradéktalanul visszakapják pénzüket. A lapunknak nyilatkozó kárvallott utasok szerint azonban ez korántsem sincs így: az iroda munkatársai mindenkit az Allianz Hungária Biztosító Hamzsabégi úti kirendeltségére irányítanak.

Névproblémák

Mint már korábban írtuk, a biztosító kirendeltségén kedden azt közölték a kárvallott utasokkal, hogy nem tudnak fizetni, mivel a papírokon nem a West Travel, hanem egy másik iroda, a Relax Holiday neve áll. A West Travel ugyanis áprilisban erre változtatta meg a nevét, erre azonban a prospektusokon és az irodákban sem utal semmi. Korábbi lapértesülések szerint a WT tavaly mintegy 323 millió forint kinnlevőséget halmozott fel, amiből 250 millióval különböző bankoknak tartozik.

Az ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a West Kft. idegenforgalmi üzletágából származó bevétele tavaly elérte a 2,6 milliárd forintot, de ez a becslések szerint az idén jóval elmarad majd ettől. Hozzátette: az idegenforgalmi tevékenységet már a szezon indulása előtt csökkentették, így például nem vállalták charterjáratok indítását sem.

Korábbi fizetési nehézségek

A Népszabadság információi szerint a mindössze 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, Petrus György kezében lévő Westnek már korábban is voltak fizetési nehézségei. A mára nevét Relax Holidayre változtató West Travel Kft. év elején alakult hárommillió forintos tőkével, tulajdonosa Kiss Péter Gábor ügyvezető, a Rodeo International off-shore cég és a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft.

A hatályos online cégadatok szerint a 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, a WT-irodákat működtető West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. közvetlen tulajdonosa Petrus György. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy Petrus közvetlenül tulajdonos még a Kárpáteurópa Idegenforgalmi Kft.-ben is. A West Lapkiadó a Belize-ben bejegyzett Rodeo International Inc.-vel közösen hozta létre idén a West Travel Magyarország Kft.-t, amely április óta működik Relax Holiday Idegenforgalmi Kft. néven.

"Kevesebb utas, irreálisan alacsony árak"

Kiss Péter, a West Travel értékesítési igazgatója tavaly a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a tavalyelőtti botrányok miatt 2001-ben kevesebb az utas, és a nagyobb kontingenst megrendelő cégek belekényszerítik egymást abba, hogy irreális szintre vigyék le az árakat. Ráadásul a cégek egy kisebb része nem fizet előre. A kinti partnert viszont utólagos teljesítés esetén is legfeljebb a szezon feléig, három negyedéig lehet hitegetni, akkorra már felméri a magyar irodák pénzügyi helyzetét. Kiss akkor úgy nyilatkozott, hogy nem várhatóak nagyobb csődök az utazási irodák területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!