Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Magyarország egyre rosszabb pozícióban

2003.07.14. 08:09
Ha a működőtőke-beáramlást vesszük figyelembe, hazánk vonzereje folyamatosan csökken a régió más országaihoz viszonyítva. Ez a bécsi székhelyű Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) adataiból derül ki. A befektetett tőke már tavaly sem érte el az egymilliárd dollárt, idén csak mintegy hétszázmillió lesz. Ennél még Szerbiába vagy Horvátországba is több érkezik.
Magyarországra a két évvel ezelőtt 2,6 milliárd után tavaly már csak 858 millió dollárnyi beruházás érkezett. Az idén ennél is kevesebbre, mindössze 700 millió dollár körüli összegre lehet számítani - jósolja a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet, a WIIW.

Ez nagyságrenddel kisebb Cseh- vagy Lengyelország, illetve Szlovákia eredményénél, de Horvátország, sőt az idén már Szerbia-Montenegró is több működőtőkét vonz hazánknál. A képet azonban jócskán árnyalja, hogy - mint arra a bécsi intézet is felhívja a figyelmet - Magyarország az egyetlen kelet-közép-európai ország, ahol a tőkebefektetésről készített adatok nem tartalmazzák a már benn lévő beruházók által visszaforgatott profitot.

Túl magasak a bérköltségek

Ezt különböző becslések egy-két milliárd dollár közé teszik évente, és ezt beszámítva már sokkal jobb a magyar eredmény. Mindazonáltal tény, hogy a magyar bérköltségek kiemelkedően gyors ütemben nőttek az elmúlt években - figyelmeztet a WIIW.

Összességében közel 33 milliárd dollár működő tőke érkezett a volt szocialista országokba 2002 folyamán, ebből húszmilliárd az öt vezető közép-európai államba. A mintegy 15 százalékos növekedés nagy eredmény, hiszen tavaly világszinten csökkenést mutatott a beruházások összvolumene.

A munkaigényes termelés Kínába megy

A régiót jellemző általános tendenciák közül a bécsi elemzők kiemelik, hogy a feldolgozóiparba egyre kevesebbet ruháznak be, ezzel szemben a közüzemi és piaci szolgáltatócégek iránt rohamosan nő az érdeklődés. A munkaintenzív termelés részben Kelet-Európába, részben Kínába tevődik át, míg egyre több nagyvállalat telepíti kutatás-fejlesztési, illetve támogató központjait Kelet-Közép-Európába.

Az idén várhatóan megtorpan a térség expanziója: az elemzés a beáramló működőtőke összegének mintegy 12 százalékos csökkenését jósolja. Ezen belül főként a korábban kitüntetett kelet-közép-európai országok súlya csökkenhet. Az EU-csatlakozás kedvező hatásai várhatóan csak később fognak megjelenni.