Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felfutás előtt a magyar wellnessipar

2003.03.28. 09:26
A világtrendet kihasználva jelentős felfutás várható a magyarországi wellnessturizmusban. Ennek megfelelően a kormányzat az elmúlt években mintegy 12 milliárd forinttal támogatta az egészségturisztikai beruházásokat.
Magyarországon a Széchenyi terv elmúlt két éve alatt jelentős egészségturisztikai fejlesztésre került sor. A több tucat támogatott projekt közül 20-nál szerepelt wellnessközpont kialakítása, ezen belül 5 pályázatban kifejezetten erre kértek támogatást. A 20 projekt során 12 milliárd forint támogatással 35 milliárd forint értékű beruházás valósult meg - tudta meg a Napi Gazdaság a MeH turisztikai államtitkárságától.

A jövőben várhatóan önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda. Magyarországnak a maga 1300 termálvízforrásával esélye van arra, hogy a világ jelentős wellnessturisztikai központjává váljon. Ezek közül ugyan alig több mint 250 kút szolgál fürdési célokat, de erre, valamint az egészséges életmód népszerűségére építve és kihasználva a hagyományos fürdőkultúrát, jelentős bevételre tehet szert a hazai turisztikai szektor.

Önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda

A MeH turisztikai államtitkárságának tájékoztatója szerint készül a kereskedelmi szálláshelyek minősítését szabályozó új miniszteri rendelet, amelyben önálló minőségi kategória lesz a wellness-szálloda. A rendelet kialakítása során figyelembe veszik a Magyar Wellness Társaság ajánlásait, de a minősítési rendszer kialakítását a tárca végzi. Eszerint a wellness kategóriába tartozó szállodáknak legalább egy beltéri fürdővel, kétféle szaunával vagy gőzfürdővel, valamint négyféle szépségápolási lehetőséggel kell rendelkezniük. A wellness-szállodáknak továbbá legalább hatféle masszázzsal, valamint négy szabadidős tevékenységgel vagy keleti mozgáskultúrával kell biztosítaniuk a kikapcsolódást.

Egyre több színvonalas szállodában található wellnessközpont, habár a Magyar Wellness Társaság által kidolgozott kritériumrendszernek csupán 52 - főként az ország nyugati részében található - szálloda felel meg. Siófokon, a helyben található gyógyhatású termálvízre építve három szálloda kezdett jelentős, több milliárd forint értékű fejlesztésbe. Hasonló volumenű, 2005-ben befejeződő projektbe kezdtek a Mosonmagyaróvár melletti Aranyosszigeten is. Az itt található 42 hektáros területen 32 milliárd forintból alakítják ki az ország legnagyobb üdülőparkját.