Emőke
-4 °C
9 °C

Májusban indulhat a magyar fapados

2003.11.03. 09:03
Értesülések szerint május elsején akarja elindítani első járatát Váradi József volt Malév-vezér szeptemberben alapított, Wizz Air névre hallgató fapados légitársasága. A londoni bejegyzésű, budapesti és katowicei telephellyel bíró cég most tőkéstársakat keres.
Várhatóan a londoni Stansted repülőtéren akarja kiépíteni bázisát Váradi József volt Malév-vezérigazgató szeptemberben alapított "filléres" légitársasága, a Wizz Air. A stanstedi bázis megszerzéséhez komoly tőkére lesz szüksége. A PRWeek jól értesült forrásokra hivatkozva azt írja: Váradinak több komoly támogatója is akad.

A reptér is olcsó

A stanstedi repülőtér rendkívül népszerű lett az új, filléres légitársaságok között azóta, hogy az első fecske, az ír Ryanair, illetve a jelenleg legnagyobb diszkontcég, az angol Easyjet ezt választotta európai terjeszkedése célpontjául. A szlovák Sky Europe szintén ebbe a légikikötőbe viszi utasait Budapestről november közepétől. Ezek a cégek a többi londoni repülőtérhez képest 30-40 százalékkal olcsóbban vehetik igénybe az ottani szolgáltatásokat, s ez jelentős előny a hagyományos légitársaságokkal szemben.

Megszűnő korlátozások

A Wizz Air feltehetően azért szándékozik május elsején elindítani járatait, mert ekkor lép be hazánk az Európai Unióba. Ezen a napon megszűnnek a légiforgalmi korlátozások, amelyek jelenleg még engedélyekhez kötik légi járatok üzemeltetését itthonról. Uniós tagként bármely, a technikai és tőkekövetelményeknek amúgy megfelelő uniós légitársaság indíthat járatokat Magyarországról és Magyarországra. A magyar légitársaságok pedig ugyancsak szabadon fuvarozhatnak majd az uniós célpontok között.