Friderika
13 °C
29 °C

West Travel: melyik cég dolgozik az utazási irodákban?

2002.08.29. 11:49
A West Travel-ügyben tovább bonyolódnak a szálak: eddig úgy lehetett tudni, hogy a West Travel-irodákban a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. árulja az útjait. A valóságban azonban hónapok óta, egy kivétellel, a West Kft. és egy belize-i off-shore cég által alapított, de az előbbivel "semmilyen kapcsolatban nem álló" Relax Holiday közvetíti ezeket az utakat. Az ügyfelek számára azonban ebből a változásból semmi nem derült ki, mivel ők abban a hiszemben tértek be az utazási irodákba, hogy a West Travellel utaznak majd. Ők nem kapják vissza a pénzüket. A West Travel ügyvezetője szerint semmi különös nincs az ügyben.
A Relax Holiday csak utazásközvetítő - és így a hatályos kormányrendelet szerint vagyoni biztosítékra sincsen szüksége a tevékenysége gyakorlásához -, még ha a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. ügyvezetőjének, Sárvári Krisztinának az állítása szerint is többnyire a West Travel útjait árusították.

Ahogy az Allianz Hungária Biztosító, úgy a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. ügyvezetője is tagadja, hogy bármilyen közük lenne a Relax Holiday Kft.-hez. Ugyanakkor - ahogy azt már tegnap megírtuk - a cégadatok szerint a 4,1 millió forint jegyzett tőkéjű, a WT-irodákat működtető West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. a Belize-ben bejegyzett Rodeo International Inc.-vel közösen hozta létre az idei év elején a West Travel Magyarország Kft.-t, amely április óta működik Relax Holiday Idegenforgalmi Kft. néven; a cég július 13-án kapott utazásközvetítői engedélyt. A belize-i off-shore cég később átvette a teljes társaságot.

A West Travel már nem lakik itt

A West Travel az elmúlt hónapokban - az Árkád üzletközpontban található iroda kivételével - az országban található valamennyi West Travel irodát átadta a Relax Holiday kezelésébe, amely közvetítőként árulta tovább a West útjait, mondta az Indexnek Sárvári Krisztina, a West Magyar-Osztrák Lapkiadó Kft. ügyvezetője. Az ügyfelek nem vették észre a változást: az irodák továbbra is West Travel néven futottak, de a bizonylatokat immár a Relax Holiday állította ki. Sárvári Krisztina szerint ebben nincsen semmi különös, az utazási irodák esetében bevett gyakorlat, hogy más cégek üzemeltetik egy-egy utazási iroda kirendeltségét.

Háromszázan jelentkeztek a biztosítónál

Az Allianz Hungária biztosítónál eddig csaknem 300 kárigénylő jelentkezett a West Travel csődje miatt. A biztosító társaság valamennyi ügyfélszolgálatán folyamatosan végzi a csődbe jutott utazási iroda külföldön rekedt utasainak hazaszállítását és regisztrálja a kárpótlási igényeket.

Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító kommunikációs igazgatója az Indexnek úgy nyilatkozott: bármilyen utazásközvetítőnél befizetett, a West Travel által szervezett út ellenértékét visszakaphatják a károsultak, amennyiben igényüket alaposnak találják.