Krisztina
19 °C
25 °C

Budapest is vétózna a WTO-ban

2008.07.30. 07:31
Magyarország néhány más EU-tagállammal együtt kész megvétózni a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) belül zajló liberalizációs tárgyalásokon körvonalazódó megállapodáscsomagot, ha az nem lesz a mostaninál kiegyensúlyozottabb - fejtette ki a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel külgazdasági szakállamtitkár. Hazánk megítélése szerint ugyanis az EU nevében tárgyaló Európai Bizottság annyi engedményt tett az egyeztetések alatt, hogy végül jóval nagyobb mértékben kellene megnyitni a magyar piacokat, mint amennyivel könnyebbé válna termelőink és cégeink piacra jutása más országokban.

A magyar kormány szeretne megállapodásra jutni a WTO-ban, de csak jó, kiegyensúlyozott egyezséget tud elfogadni. Ha ilyen nem érhető el, akkor nem ragaszkodik mindenáron a megállapodáshoz - húzta alá a szakállamtitkár. "Nincs helye a kapkodásnak, már hosszú évek óta tárgyalunk, ha akár még egy hónapig is eltartanak az egyeztetések, az bőven megtérülhet a későbbiekben, a részletek kimunkálásrakor" - reagált Garamhegyi arra a felvetésre, hogy a jelenlegi miniszteri fordulót csak a mai napig hosszabbították meg.

Megosztott Unió

Hazánk mellett Franciaország, Olaszország, Írország, Litvánia és még néhány más EU-tagállam is vétóval fenyeget, ha nem javul az unió szempontjából az ajánlat. Nem arról van azonban szó, hogy mi álltunk volna be a franciák mögé, éppen fordítva: a magyar szakmai indokok voltak a legerősebbek, a tárgyalódelegációnk szakmai felkészültsége az első öt között van az egész világon - véli Garamhegyi.

A tagállamok egy másik csoportja (főleg Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia) ezzel szemben elfogadhatónak tartja az eddig összeállt csomagot, sőt, a szakállamtitkár úgy véli, ők mindenáron megállapodást szeretnének. Elemzők szerint nem véletlen, hogy éppen azok az EU-tagok kardoskodnak a leghevesebben a körvonalazódó megállapodás mellett, amelyek az unió közös agrárpolitikájánál is a lehető legmélyebb reformot sürgetik.

Az alapvető gond az, hogy a Pascal Lamy WTO-főtitkár által a múlt pénteken előterjesztett javaslatcsomag (VG, július 28., 4. oldal) aránytalanul nagy, átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányoz elő az EU számára. A magyar termelők konkurenseinek versenyképessége ezáltal olyan jelentősen megnőne, hogy az alapvetően megrendítheti pozícióinkat a legfontosabb nyugat-európai agrárpiacokon. A partnerek oldalán megvalósuló, ennél sokkal kisebb mértékű nyitás pedig nem kompenzálná európai piacvesztésünket.

Magyarország számára elfogadható tárgyalási alap lehet, ha az ipari termékeknél és a szolgáltatásoknál megfelelő mértékű ellentételezést kap a mezőgazdasági piacvesztéssel szemben, de jelenleg nem ez a helyzet - húzta alá a szakállamtitkár.

Hazai politikai egység

A magyar vétó lehetősége a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón is téma volt. Ott Veres János pénzügyminiszter (a szabadságát töltő Gyurcsány Ferenc kormányfőt helyettesítve) arról beszélt, hogy a Lamy-féle javaslat megvalósulása esetén már az első esztendőben is több tízmilliárd forintos nagyságrendben romlana a hazánkban működő vállalkozások eredménypozíciója, a következő években pedig valószínűleg a százmilliárdos nagyságrendet is elérhetné ez az összeg. A legnagyobb hátrány az agrártermelőket és a járműipart érné Magyarországon.

Gyurcsány egyébként arra kérte hazánk valamennyi európai parlamenti képviselőjét, hogy saját pártcsaládján keresztül is támogassa a magyar álláspont érvényesítését. Elemzők szerint elsősorban Franciaország támogatása a döntő. Párizzsal és Rómával együtt a kisebb tagállamok képesek blokkoló kisebbséget alkotni az uniós döntéshozatal során. Magyarország azt szeretné elérni, hogy az EU nevében tárgyaló Peter Mandelson kereskedelmi biztos ne tegyen viszonzatlan, kiegyensúlyozatlan engedményeket.

A magyar parlament soha nem ratifikálna olyan szerződést, amely a WTO tárgyalási fordulójában körvonalazódik - jelentette ki Gráf József agrárminiszter a tegnapi szakmai-politikai egyeztetés után. A megbeszélésen a meghatározó ágazati szervezetek képviselői mellett Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke is részt vett. Gráf József szerint a kilátásba helyezett 60 százalékos uniós agrárvámcsökkentés sérti a hazai érdekeket, ezért elfogadhatatlan Magyarország számára. A gazdálkodókat jelentős árveszteség érné, mert olyan termékekkel kellene versenyezniük, amelyek többnyire nem felelnek meg az uniós élelmiszer-biztonsági szabványoknak. A harmadik országokból tömeges mennyiségben, töredékáron érkeznének élelmiszerek a magyar piacra - mondta Font Sándor.

A WTO-tárgyalások egyébként tegnap a vétófenyegetéstől függetlenül is válságba jutottak, elsősorban az Egyesült Államok és Kína, illetve India nézeteltérése miatt. Az USA legalább néhány ipari szektorban jelentős vámcsökkentést akar kicsikarni, Peking és Újdelhi viszont ahhoz ragaszkodik, hogy a Lamy-tervben szereplőknél nagyobb lehetőségeket kapjon önfenntartó jellegű (tehát nem piacra, hanem csak saját fogyasztásra termelő) agrártermelői védelmére.