Auguszta
-7 °C
0 °C

A Microsoft elviszi az Xboxot Magyarországról

2002.05.15. 13:03
A Sony után a Microsoft is 199 dollárra csökkenti játékkonzoljának árát Amerikában - közölte a Yahoo News. A Microsoft Hungary megerősítette a portál értesülését, miszerint a költségek csökkentése érdekében az anyacég az Xbox gyártását Magyarországról Kínába helyezi át.
A Sony kedden jelentette be, hogy Amerikában 299 dollárról (nagyjából nyolcvanezer forint) 199-re (53 ezer forint) csökkenti a PlayStation2 árát. A Microsoft aznap még azt közölte, hogy a jövő hétig nem nyilatkozik az Xbox-szal kapcsolatos stratégiáról, de szerdán mégis közölte, hogy a konzol árát 299-ről ugyanúgy 199 dollárra viszi le. A két cég Japánban és Kanadában is hasonló módon árazta újra termékeit.

Kína olcsóbb Magyarországnál

A Microsoft Hungary kérdésünkre ugyanakkor megerősítette a Yahoo News értesülését, miszerint a költségek csökkentése érdekében az anyacég Magyarországról Kínába, Doumenbe viszi az Xbox gyártását. A mexikói, guadalajara-i gyár változatlanul részt vesz a konzol gyártásában, és a közeljövőben egy újabb ázsiai gyártósort is beindítanak.

"A doumeni üzem ideális körülményeket teremt az Xbox gyártásához" - nyilatkozta Todd Holmdahl, az Xbox Hardware ügyvezető igazgatója. "Hatalmas gyártókomplexum, rugalmas gyártókapacitással. Ennek köszönhetően jelentősen csökken az Xbox előállítási költsége, amely végső soron a fogyasztóknak kedvez" - áll a cég sajtóközleményében olvasható nyilatkozatban. A jelentős költségmegtakarítás abból fakad, hogy a doumeni üzem abban a régióban található, ahol az Xbox egyéb komponenseit is gyártják, így a logisztikai költségterhek jelentős csökkenése, valamint az alacsonyabb fix költségek megfelelő körülményeket teremtenek az Xbox gyártása számára - közölte a Microsoft.

Nyomott árak

Becslések szerint a Microsoft már az eredeti 299 dolláros ár mellet is körülbelül 76-105 dollárt vesztett minden egyes eladott Xboxon. Szakértők azonban úgy vélik, hogy az egy-két milliárd dolláros veszteség megéri, ha a cég stabil fogyasztói bázist tud kiépíteni.

A Nintendo már novemberi megjelenése óta 199 dollárért árulja GameCube nevű konzolját. A Sony a PS2 árának csökkentése mellett a PS1 árát is levitte: az előző konzol az eddigi 99 helyett már 49 dollárért megkapható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!