Zsolt
2 °C
18 °C

Vasutassztrájk: nincs megegyezés

2008.12.21. 16:24
Vasárnap délutánig nem született megállapodás a vasutas szakszervezet és a MÁV között. Elképzelhető, hogy karácsonykor is sztrájkolni fognak az érdekképviseleti tagok.

A VDSZSZ sajnálja, hogy az eddigi egyeztetéseken nem jutottak előbbre az érdemi követelésekben a munkáltatóval, mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón Budapesten.

A VDSZSZ vezetősége megállapodás híján is felfüggesztené a vasúti sztrájkot a karácsonyi ünnepekre, ám erről csak a tagság véleményének ismeretében dönthetnek, mondta a VDSZSZ elnöke. Gaskó István hozzátette: továbbra is megállapodásra törekszenek, ezért bárkivel hajlandóak leülni tárgyalni.

Mint megismételte, a szakszervezet két fő követelése továbbra is változatlan: egyrészt a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint juttatást kérnek minden vasutasnak, illetve 10 százalék többletbéremelésre is igényt tartanak a kiszervezett leányvállalatoknál.

A közlekedési tárca késznek tűnik a megállapodásra, ám azt a miniszterelnök nem támogatja - közölte a VDSZSZ elnöke. Gaskó István ugyanakkor reméli, hogy Gyurcsány Ferenc megváltoztatja álláspontját. Gaskó István ismét úgy értékelte, hogy a miniszterelnök üzengetésével a politika beavatkozott a munkaügyi konfliktusba. A szakszervezeti vezető szerint politikai bosszúról van szó, amiért a VDSZSZ tavasszal élen járt az egészségbiztosító privatizációjának elutasításában.

A VDSZSZ sztrájkbizottsága a MÁV-val folytatott vasárnap esti egyeztetés után ül össze, ahol dönthetnek a sztrájk ideiglenes, karácsonyi felfüggesztéséről. A szakszervezeti vezető az utasok türelmét és megértését kérte.

Gaskó István részt vesz az Országgyűlés pénzügyi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén, ahova meghívták a közlekedési minisztert is. A VDSZSZ elnöke hozzátette: a miniszter ugyan néhány napja jogszerűtlennek nevezte a vasutasok sztrájkját, de a megállapodás érdekében kész vele tárgyalóasztalhoz ülni.

A MÁV és a VDSZSZ vasárnap 17 órakor egyeztet újra a követelésekről és a még elégséges szolgáltatás mértékéről.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, a jelenlegi munkabeszüntetés egy hete kezdődött. A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki. A szakszervezet továbbá - a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett - 10 százalékos plusz bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV-Gépészet Zrt. munkavállalóinak. Utóbb ezek a követelések kiegészültek a december 14-én életbe lépett új menetrend visszavonásának igényével, mivel az az érdekképviselet szerint ellehetetleníti a személyszállítást.