Botond, Mózes
EUR 389,75 Ft
USD 373,46 Ft
12 °C
29 °C

Orbán Győző ellenfele visszatér

2003.02.06. 10:16
Az újrainduló autópálya-építések, valamint a Dunaferr-megrendelések kapcsán ismét jelentős állami beszállítók lehetnek a Zarándok-cégek.
Zarándok János, a székesfehérvári székhelyű Mészkő és Dolomit (MD) Kft., valamint a Mészkő és Dolomit Rt. tulajdonosa a NAPI Gazdaságnak elmondta, már elküldték árajánlatukat a tendernyertes autópálya-építő cégeknek, a Dunaferr pedig várhatóan április elején írja ki újabb, mintegy 80 ezer tonnányi dolomit beszerzésére vonatkozó közbeszerzési pályázatát.

A megrendelések ismét életet lehelnek a Mészkő és Dolomit Rt.-be, újraindítják a tucatnyi dunántúli kavics-, dolomit- és homokbányát (többek között az inotait, a litérit, a várpalotait és a városlődit), s még az idén mintegy háromszáz dolgozó felvételével számolnak.

A volt miniszterelnök, Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző cégeivel és a Dunaferr korábbi vezetésével is konfliktusba keveredett Zarándok - megrendelések híján - szüneteltette a munkát évente átlagosan 250-300 ezer tonna mészkő, dolomit és homok kitermelésére alkalmas üzemeinek többségében, megvált csaknem háromszáz dolgozójától, és a Mészkő és Dolomit Rt. is jószerével csak papíron működött.

Zarandok perrel fenyeget

A korábbi évek diszkriminációs intézkedései minimum 3-5 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoztak a cégeknek - tette hozzá Zarándok. A Dunaferrnek ugyan most is folyamatosan szállítanak, ám a mészkőkitermelésüket immár két éve folyamatosan nehezíti, hogy egy állami cégtől jelentős összegért a Pilisben bérelt bányájukat nem tudják működtetni.

Zarándok szerint ebben az esetben is politikai diszkriminációról van szó, hiszen az állami cég vezetőjét még a korábbi kormány nevezte ki. Ha néhány héten belül nem sikerül megállapodni, milliárdos értékű kártérítési pert indítanak a cég ellen. Zarándok megerősítette, hogy néhány nappal ezelőtt bizonytalan időre kénytelenek voltak bezárni a Mészkő és Dolomit Kft. siklósi márványbányáit, mert a bérlő több mint 50 millió forint közüzemi tartozást halmozott fel.

Az üzemeltetővel szerződést bontanak, s a dolgozókkal hamarosan újraindítják a termelést. A Mészkő és Dolomit Kft. az elmúlt év májusában adta bérbe a siklósi bányákat Ila Gyula pécsi vállalkozónak. A jelenlegi bérlő viszont azt közölte, azért kényszerült a bányák bezárására, mert a tulajdonossal egy sor fontos kérdésben hónapok óta nem sikerül egyezségre jutni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek