Piroska
3 °C
3 °C

Nem tettek jót az ingatlanpiacnak a zavargások

2006.09.29. 15:34
A fővárosi tüntetések nem tettek jót az ingatlanpiacnak. A külföldi hírcsatornákon látott képek sok befektetőt, potenciális vásárlót elbizonytalanítottak. Mindez csak rövid távú hatás, George Bush látogatása után például megnövekedett az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt.

A Prestige Fejlesztési Csoport véleménye szerint fővárosi tüntetésék nem tettek jót a lakásvásárnak, a vásár idején sokan nem akartak az utcára menni. Az események nemcsak a leendő vásárlókat, a nemzetközi ingatlanpiaci befektetőket is elbizonytalanították. A tízmilliárd forint értékű Prestige Towers luxuslakópark beruházója most fogalmazza azokat a leveleket, amelyekben külföldi vásárlóit, befektetőit próbálja megnyugtatni, hogy amit a CNN televízióban láttak, vagy akár a Timesban, a Le Monde-ban olvastak, mindaz hosszú távon nem befolyásolja a magyar ingatlanpiacot.

Szili Balázs, a cég marketingért és értékesítésért felelős igazgatója elmondta, a bizalomerősítő leveleket annak az öt londoni székhelyű ingatlanügynökségnek a tanácsára írják, amelyek kapcsolatban állnak a Prestige Towers külföldi befektetőivel.

Elpártolnak, visszatérnek

A cég szerint hosszabb távon nem, rövidebb távon azonban elpártolhatnak Magyarországtól a befektetők. A cég gyorsjelentése szerint a pénzpiacok is ezt mutatják, hiszen az euróval szemben a forint folyamatosan gyengült, néhány nap leforgása alatt, több mint hét forinttal került többe a közös pénz. A tőzsdeindex is komolyabb válságot mutat,ott hét százalékot esett, a részvények többsége veszített értékéből egy hét alatt.

Mint ismert, a Magyar Televízió elleni támadás után több nemzetközi piaci szereplő is jelezte, hogy a válság nem tesz jót az országnak, így például a Fitch Ratings volt az első, amely kifejezetten a zavargások miatt leminősítette Magyarországot.

Szili Balázs szerint a CNN-ben látott képek legalább annyit ártottak most az országnak, amennyire érdeklődést generált korábban az amerikai elnök Budapesti látogatása. Nagyjából a felére csökkent az érdeklődők száma a Prestige Towers luxuslakásai iránt a budapesti zavargások utáni héten – nyilatkozta az Indexnek. Az érdeklődés valószínűleg egy-másfél hónap alatt vissza fog állni az eredeti szintre. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha nincsenek fundamentális okai a visszaesésnek, az érdeklődők hamar visszatérnek a piacra.

BBC, CNN

Korábban George Bush amerikai elnök magyarországi látogatása jót tett. A Citadellán mondott beszédét százmilliók láthatták, hiszen azt élőben közvetítette a CNN és a BBC is. A látogatást követő két hétben a duplájára növekedett a dunai panorámával rendelkező lakások iránti érdeklődés.

A Prestige Towers luxuslakásai iránt elsősorban nem a nagyobb befektetők érdeklődtek, hanem azok, akiknek nincs piaci ismeretük Magyarországon, ám a páratlan dunai kilátás kíváncsivá tette őket. A megkeresések többsége interneten és telefonon érkezett. A vizsgált két hétben a hazánkba érkező turisták is nagyobb érdeklődést mutattak a dunai ingatlanok iránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!