Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tettek jót az ingatlanpiacnak a zavargások

2006.09.29. 15:34
A fővárosi tüntetések nem tettek jót az ingatlanpiacnak. A külföldi hírcsatornákon látott képek sok befektetőt, potenciális vásárlót elbizonytalanítottak. Mindez csak rövid távú hatás, George Bush látogatása után például megnövekedett az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt.

A Prestige Fejlesztési Csoport véleménye szerint fővárosi tüntetésék nem tettek jót a lakásvásárnak, a vásár idején sokan nem akartak az utcára menni. Az események nemcsak a leendő vásárlókat, a nemzetközi ingatlanpiaci befektetőket is elbizonytalanították. A tízmilliárd forint értékű Prestige Towers luxuslakópark beruházója most fogalmazza azokat a leveleket, amelyekben külföldi vásárlóit, befektetőit próbálja megnyugtatni, hogy amit a CNN televízióban láttak, vagy akár a Timesban, a Le Monde-ban olvastak, mindaz hosszú távon nem befolyásolja a magyar ingatlanpiacot.

Szili Balázs, a cég marketingért és értékesítésért felelős igazgatója elmondta, a bizalomerősítő leveleket annak az öt londoni székhelyű ingatlanügynökségnek a tanácsára írják, amelyek kapcsolatban állnak a Prestige Towers külföldi befektetőivel.

Elpártolnak, visszatérnek

A cég szerint hosszabb távon nem, rövidebb távon azonban elpártolhatnak Magyarországtól a befektetők. A cég gyorsjelentése szerint a pénzpiacok is ezt mutatják, hiszen az euróval szemben a forint folyamatosan gyengült, néhány nap leforgása alatt, több mint hét forinttal került többe a közös pénz. A tőzsdeindex is komolyabb válságot mutat,ott hét százalékot esett, a részvények többsége veszített értékéből egy hét alatt.

Mint ismert, a Magyar Televízió elleni támadás után több nemzetközi piaci szereplő is jelezte, hogy a válság nem tesz jót az országnak, így például a Fitch Ratings volt az első, amely kifejezetten a zavargások miatt leminősítette Magyarországot.

Szili Balázs szerint a CNN-ben látott képek legalább annyit ártottak most az országnak, amennyire érdeklődést generált korábban az amerikai elnök Budapesti látogatása. Nagyjából a felére csökkent az érdeklődők száma a Prestige Towers luxuslakásai iránt a budapesti zavargások utáni héten – nyilatkozta az Indexnek. Az érdeklődés valószínűleg egy-másfél hónap alatt vissza fog állni az eredeti szintre. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha nincsenek fundamentális okai a visszaesésnek, az érdeklődők hamar visszatérnek a piacra.

BBC, CNN

Korábban George Bush amerikai elnök magyarországi látogatása jót tett. A Citadellán mondott beszédét százmilliók láthatták, hiszen azt élőben közvetítette a CNN és a BBC is. A látogatást követő két hétben a duplájára növekedett a dunai panorámával rendelkező lakások iránti érdeklődés.

A Prestige Towers luxuslakásai iránt elsősorban nem a nagyobb befektetők érdeklődtek, hanem azok, akiknek nincs piaci ismeretük Magyarországon, ám a páratlan dunai kilátás kíváncsivá tette őket. A megkeresések többsége interneten és telefonon érkezett. A vizsgált két hétben a hazánkba érkező turisták is nagyobb érdeklődést mutattak a dunai ingatlanok iránt.