Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elriasztja a turistákat a zavargás

2006.10.25. 08:07
Negatív hatásai lehetnek a turizmusra a zavargásoknak. Főként a tengerentúli és távol-keleti turistákat riaszthatják el a tévében bemutatott képek. A fő piacokról származó információk szerint egyelőre senkit nem tanácsolnak el a Magyarországra/Budapestre utazástól.

Tekintve, hogy a kongresszusi turizmusban az október-november kifejezetten főszezonnak számít, nehéz elképzelni, hogy nem érik ezt a szegmenset érzékeny veszteségek az ismét fellángolni látszó zavargások miatt - mondta Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkárságának főosztályvezetője.

Arról egyelőre nincs információ, hogy bármely futó konferencia félbeszakadt volna a hétfői összecsapások miatt, esetleg korábban távoznának, de aki 2-3 hét múlva érkezne Budapestre, talán jobban meggondolja - mindenesetre élénkül a magyar fővárosban uralkodó viszonyokkal összefüggő érdeklődés. Konferenciaszervezőktől és beutaztató irodáktól származó információk szerint még nem tapasztalható nagyobb lemondási hullám. Kovács szerint javítani kellene azt a nagyon negatív képet, ami a világsajtóban közölt tudósítások és képanyag hatására kialakulhatott.

Rendkívül nehéz a helyzet, mivel a főváros utcáin felbukkanó szovjet tank látványa - ami például a BBC honlapján fogadta a netezőket - nagyon is sokatmondó lehet, ám messze nem fedi a valós helyzetet. Erről azonban nagyon nehéz meggyőzni a fő küldő piacokat, főleg a távolabbiakat, így a biztonságot néhány éve különösen előtérbe helyező utazók fejében könnyen támadhatnak kétségek a Budapestre utazást illetően. Főként a tengerentúli és távol-keleti turistákat riaszthatják el ezek a képek.

A nemzetközi médiában gyakran háborús állapotként ábrázolt szeptemberi események eddig 200 millió forint árbevétel-kiesést okoztak a fővárosi szállodáknak - mondta a Napi Online-nak Lombosi Gábor, a Magyar Szállodaszövetség titkára. Elsősorban a felső kategóriás szegmens szenvedett érzékeny veszteségeket. A Magyar Szállodaszövetség tagszállodáihoz a tegnapi zavargások miatt eddig egy-két foglaláslemondás érkezett. A zavargások tartóssá válása beláthatatlan következményekkel járna nemcsak a turisztikai ágazatra, hanem a Magyarországról alkotott képre is.

A szeptemberi zavargások kitörése óta mind a Magyar Utazási Irodák Szövetségénél, mind pedig a Magyar Turizmus Zrt. külföldi képviseletein egyre sűrűbben érdeklődnek a külföldi partnerek arról, hogy küldhetnek-e utasokat Budapestre. A fő piacokról származó információk szerint egyelőre senkit nem tanácsolnak el a Magyarországra/Budapestre utazástól.