Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Karácsonyi akciók a hiteleknél is

2005.12.21. 12:30
A megnövekedett hitelfelvételi kedvet a bankok akcióikkal segítik. Karácsony előtt több pénzintézet jött elő akciós hitelekkel. Cikksorozatunk első részében az áruhiteleket mutattuk be, most a személyi hiteleket hasonlítjuk össze.
Karácsony előtt ötödével többet hagynak a vásárlók a kasszáknál, mint egy átlagos hónapban. Tavaly az év utolsó hónapjaiban 228 milliárd forintot költöttünk, szemben az átlagos 183 milliárdos havi költéssel. Az ilyenkor legnépszerűbb áruhitelek mellett sokan vesznek fel személyi hitelt vagy folyószámlahitelt. Cikksorozatunk első részében az áruhitelekről írtunk, ezúttal a bankok által kínált személyi hiteleket hasonlítjuk össze. A megnövekedett hitelfelvételi kedvet a bankok akcióikkal segítik. Karácsony előtt több pénzintézet jött elő akciós hitelekkel. Cikksorozatunk első részében az áruhiteleket mutattuk be, most a személyi hiteleket hasonlítjuk össze.

Népszerű deviza

Az áruhitellel szemben a személyi hitelnél készpénzt kap kézhez az igénylő, amit aztán arra költ, amire szeretné - vagyis nincs semmilyen megkötés. A hitel fedezete általában az adós jövedelme, tehát nem jelzálogalapú a hitel. Az összeget a bankok többségénél forint és devizaalapon is fel lehet venni, a hitelösszeg jóval magasabb lehet, mint az áruhitelek esetében, akár ötmillió forintot is elérheti.

Az Index által megkérdezett bankoknál a személyi hitelek jóval népszerűbbek a folyószámlahiteleknél. Ezen belül is a devizaalapú hiteleket veszik fel többen ott, ahol van ilyen konstrukció. A Raiffeisen Banknál, a K&H Banknál a devizahitelek aránya 90 százalék feletti. Az Erste Banknál azonban nem mutatható ki lényeges különbség a forint- és devizahitelek népszerűsége között, a deviza alapú hiteleken belül azonban svájci frank alapút vesznek fel inkább. A CIB Bank még nem kínál deviza alapú személyi hitelt, de a fogyasztók igényeit figyelembe véve 2006 első negyedévében ők is bevezetik a svájci frank és euró alapú kölcsönöket.

Még az is segíti a személyi hitelek népszerűségét, hogy a kérelmező nem kell, hogy a bank ügyfele legyen, vagyis a potenciális érdeklődők köre eleve szélesebb. Feltétel azonban, hogy legalább 2-3 hónapos bankszámlamúltja legyen valamelyik pénzintézetnél. Az igényléshez jövedelem, vezetékes telefon, állandó magyarországi lakcím kell.

Feltételek, akciók

Életkori megkötés is van, különböző bankoknál különböző korhatárok érvényesek, nem igaz, hogy bármely nagykorú állampolgár igényelhet. A HVB Banknál már 18 évesen igényelhető a kölcsön. A Raiffeisen Banknál, OTP Banknál és az Erste Banknál meg kell várni a 21 éves kort. A CIB Banknál még ennél is tovább kell várni, 22 éves korig nem igényelhető a hitel. Legtovább a Budapest Banknál kell várni, alapesetben 24 éves kor felett lehet igényelni személyi kölcsönt, de egyes konstrukcióknál elég a 21 év is. A felső korhatár általában 65-68 év, vagyis a kölcsön lejártakor még nem haladhatja meg a 68. életévét.

Karácsony előtt megnövekszik a hitelfelvételi kedv, a vásárlások alatt bátrabban adósodunk el. A bankok kihasználva a helyzetet, akciókkal ösztönzik a kölcsönök felvételét. A Raiffeisen Banknál a devizahiteleknél két százalékos kamatkedvezményt adnak, az Erste Bank szintén kedvezményes kamatot és kezelési kölcsönt kínál. A CIB Bank a Gyorskölcsönt kínálja kedvezménnyel, a november 2.-december 31. között beadott kérelmekre elengedik a kezelési költséget. A HVB Bank 3 hónapos türelmi időt biztosít, majd további hat hónapig akciós kamatokat ajánl, a kölcsön törlesztését csak jövőre kell megkezdeni. A Budapest Bank a Flexi Hitel nevű termékét indította el az ünnepek előtt.