Valér
2 °C
8 °C

Év végi csúcson a szezonmunka

2005.12.09. 08:21
Decemberben a kereskedelmi cégek mellett a mobilszolgáltatók, sőt a bankok is több kölcsönmunkást alkalmaznak. Míg ez utóbbiak hitelügyintézéshez keresik az ad hoc munkaerőt, addig a mobilosok az ügyfélszolgálati teendőkhöz. Ebben a hónapban nemcsak a kölcsönzöttekre, hanem az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottakra is nagyobb a kereslet.

Év végén a kereskedelmi cégek igénylik a legtöbb ideiglenes munkaerőt, méghozzá eladói, pénztárosi, polcszervizesi, raktárosi, áru-összekészítői, valamint csomagolói posztokra, ám a mobilszolgáltatók, sőt a bankok is egyre több kölcsönmunkást alkalmaznak. A mobilszolgáltatók az ügyfélszolgálatra, a bankok a bevásárlóközpontokban kihelyezett hitelügyintézéshez keresnek kölcsönmunkaerőt - tudtuk meg Csaposs Noémitől. A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) alelnöke, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese úgy tapasztalja: ez utóbbi két poszton Budapesten bruttó 130-140 ezer forintos havibért kalkulálnak kölcsönzöttenként a vállalatok, vidéken ez 10-20 százalékkal alacsonyabb összeg lehet. A felsőfokú végzettségűeket egyébként már tavaly is a pénzügyi cégek kölcsönözték leggyakrabban. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) 2004-es összesített adatai alapján az 52 ezer kölcsönmunkás öt százaléka, vagyis 2600 dolgozó volt diplomás.

Decemberben a szezonális munkák szaporodásával nemcsak a kölcsönmunkások jutnak könnyebben álláshoz, hanem az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak is. Január és szeptember között több mint 241 ezer dolgozó alkalmi posztjához 1,2 milliárd forint értékben vásároltak közteherjegyet a hazai vállalkozások. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint az alkalmi munkavállalói (am-) könyvvel való elhelyezkedés szeptemberben volt a legkönnyebb, akkor 34 ezer ideiglenes állást biztosítottak a munkaadók. A legtöbb ad hoc munkaerőt Bács-Kiskunban, Borsodban és Szabolcsban keresték a cégek, a legkevesebb ideiglenes posztra Vas és a Zala megyében toboroztak a vállalkozások. Az am-könyvvel való foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabályzók augusztustól változtak, ekkortól a közteherjegy kedvezőbb adó- és járulékfizetést biztosít a munkaadóknak, méghozzá az adott napra kifizetett nettó bérhez igazodva. Ha a vállalkozás például 1800-2399 forint közötti napidíjat fizet a dolgozónak, akkor 400 forintos jegy megvásárlásával kell lerónia a közterheket, míg ha 3600-4600 forint között alakul az egy napra kalkulált bér, akkor 1100 forintos jegyet kell vennie a cégnek. A felhasznált közteherjegyek értékéből következtetni lehet a kifizetett bérek mértékére, amelyek összege négymilliárd körüli lehet - mondta lapunknak Gerlei Ferenc, az FH igazgatási főosztályának szakértője.