Ágnes
-1 °C
2 °C

Pénzügyi válságba sódrodhat a Zsolnay

2004.08.26. 08:14
Végleg leállt a műszaki porcelán gyártása Magyarországon, miután a pécsi önkormányzat visszavonta a Cerins Kft. telephelyengedélyét. A társaság a Zsolnay Rt. egyik legfőbb partnere volt, csődje magával ránthatja a részvénytársaságot is.
Súlyos pénzügyi válságba sodródhat a Zsolnay Rt., miután a társaság egyik fő partnere, a Cerins Kft. a hét elején leállította a műszaki porcelán gyártását, és nem szolgáltat alapanyagot az rt.-nek. A csődbe kerül kft. dolgozóinak csaknem fele (40 fő) már megkapta felmondását, a többi hatvanra is hasonló sors vár.

Elvesztett kedvezmények

A Cerins az energiaszolgáltatásért és a porcelángyártáshoz szükséges alapanyag előkészítéséért fizet a Zsolnay Rt.-nek. Leállása miatt a Zsolnay Rt. az alapanyaggyártás drasztikus csökkentésére kényszerül, ami munkaerő-elbocsátást indokolhat. A gyár területén a legnagyobb gáz- és gőzfogyasztó a Cerins volt; mivel a fogyasztás a leállás miatt minimálisra csökken, a Zsolnay Rt. e két termék esetében elveszítheti nagyfogyasztói kedvezményét.

Ha nem sikerül az éves fogyasztási kvótákat módosítani, akkor jelentős anyagi többletkiadásra kényszerül a Zsolnay Rt., ami a 2003-as 70 milliós veszteséget jelentősen növelheti. Lapunk információja szerint a veszteség csökkentését ideiglenesen megoldotta a cég, mivel a tulajdonos ÁPV Rt. 80 milliós hitelt adott az idén a Zsolnay Rt.-nek. Ennek ellenére várhatóan a Zsolnay Rt. 2004-es eredménye is negatív lesz, sőt becslések szerint elérheti a mínusz százmillió forintot is.

Az igazgatóság értékel

Lapunk megkereste a Zsolnay Rt. vezérigazgatóját, Kovács Gyulát, aki elmondta: annyira hirtelen történtek a változások, hogy nem kíván nyilatkozni a cég jövőjéről, mivel a jelenlegi helyzet olyan súlyossá vált, hogy a cég igazgatóságának összehívására lesz szükség. A Cerins legfontosabb feladata most a készletek értékesítése és a hitelezők kifizetése, ami közel ötvenmillió forintot jelent. A Zsolnay Rt. műszakiporcelán-gyártó részlegére 2000-ben a Cerins Kft. tett vételi ajánlatot 240 millió forintért. Az akkor kötött előszerződés szerint a vételár egyharmadát kellett kifizetnie a Cerinsnek. Az előszerződés alapján fél évvel később kellett volna aláírni a végleges szerződést, amikor rendezték volna a vételár kétharmadát - nyilatkozta a lapunknak 2001. januárban Loschán Ferenc, a Cerins Kft. akkori ügyvezető igazgatója. Mivel a Zsolnay Rt. elállt a szerződéskötéstől, a kft. bírósághoz fordult. A 2004. januári jogerős ítélet szerint a Zsolnay Rt. jogosan állt el szerződéstől.

Vitatott költségek

A Cerins azóta működött úgy a Zsolnay Rt. területén, hogy nem volt bérlő és tulajdonos sem az általa használt telephelyen. Hetesi Zoltán, a Cerins Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója közölte: a cég egy különmegállapodást kötött 2000-ben a Zsolnay Rt.-vel, hogy ha létrejön az adásvételi szerződés, akkor munkajogi jogutódlás alapján átveszik a műszakiporcelán-részleg dolgozóit. Mivel a szerződés nem jött létre, ezért a 60 dolgozó végkielégítése nem a Cerins feladata - véli Hetesi Zoltán.