Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eladó az alig használt zsurki vodkagyár

2008.03.05. 12:13
Tizenhárom éve épült, de hányattatott sorsa miatt ma is újszerű állapotban van Záhony és Zsurk közelében az egykori vodkagyár. A két hektárnyi területen elhelyezkedő üres épületeket eladásra hirdették meg.

Évekig ruharaktár volt, aztán pedig üresen állt a zsurki vodkagyár, amely indításakor a Horn-kormány egyik legnagyobb botrányát okozta.

A 439 négyzetméteres irodaépületből és két üzemcsarnokból álló telephelyből álló üzem egykor nyolcvanmillió forintos támogatást kapott a Baja Ferenc, akkori szocialista környezetvédelmi miniszter által felügyelt területfejlesztési alapból. A gyár körüli történések belekerültek a helyi maffiózókat figyelő titkosszolgálat Nyírfa-ügy dossziéjába és rendőrségi vizsgálat is indult a vissza nem térítendő pénzek ügyében. A támogatás ellenére, vagy éppen amiatt a gyár csak néhány hónapot működött, a pénzt a cég az akkori hírek szerint visszafizette. Az italgyár üzleti sikerét, az ukrán-orosz piacra szánt vodka értékesítését az akkoriban bevezetett vámtörvények is gátolták.

A telephelyet most 3,4 millió euróért, mintegy 880 millió forintért akarják eladni. Az értékesítést a schengeni határ forgalmának fellendülésére alapozzák. A tervek szerint a vodkaüzem területére egy széles nyomtávú vasúti átrakó kerülhet.