Árpád
-2 °C
4 °C

Szinte mindenre van kereslet Zuglóban

2007.02.19. 07:50
Az eladók néha túlárazzák a lakásokat és családi házakaz Zuglóban. A Főváros XIV. kerülete divatkerületnek számít, itt még a panel is eladható.

Felmérések szerint a főváros XIV. kerülete már jó ideje az úgynevezett divatkerületek közé tartozik, a vásárlást tervezők közül sokan költöznének szívesen Zuglóba, a zöld környezet, a kertvárosias részek és a belváros közelsége miatt. A kerület jó hírnévnek örvend, szinte minden ingatlantípust keresnek, noha az eladók időnként meglehetősen túlárazzák a kínált lakásokat, családi házakat – mondta Murányi Ákos, a Duna House Kft. elemzési vezetője.

Ez különösen a családi házak esetében van így, az igazán jó állapotban lévők ára általában 50 millió forintnál kezdődik, ezért sokan inkább továbbmennek a XVI. kerületbe, ahol 10-15 millióval kevesebbért is tudnak vásárolni. A kínálatban 30 millió alatt csak elvétve szerepel családi ház, ennyiért az Istvánfy út környékén lehet közepes állapotú ingatlant vásárolni, egy hasonlóért a Szugló utcánál már 40 millió forintot kérnek. A vevők által igen kedvelt Alsórákoson 50 millió alatt nemigen akad eladó családi ház: az Írottkő utcánál 2 szintes, 200 négyzetméteres, felújítandó ingatlanért csaknem 49 millió forintot kell fizetni, hasonló, némileg jobb állapotú házért a Kalauz utcánál már 53 millió forintot kérnek, míg a Kalocsa utcában egy viszonylag modern, 276 négyzetméteres házért 65 millió forintot várnak el.

Mindenesetre az ennél igényesebbet keresők sem maradnak ingatlan nélkül: egy, a Hermina úton található 400 négyzetméteres, jó kialakítású villaházért 180 millió forintot kell leszurkolni. Élénk az érdeklődés az új építésű lakások iránt is, amelyek közül elsősorban a kis, 6-12 lakásos társasházakban lévőket keresik. A vásárlók jó része fiatal, a kellemes környezetért cserébe szívesen kifizetik az akár 25?30 millió forintos árat is.

Ennél azért olcsóbban is lehet új lakást vásárolni a kerületben: a metróhoz közeli Bíbor utcában 310-330 ezer forint között alakulnak a négyzetméterárak, a Nagy Lajos király úthoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező épületben 330-360 ezer forint a négyzetméterár, ugyanakkor a Stefánia úton, közel a diplomatanegyedhez már 400 ezer forint felett kell kalkulálni, sőt a Cinkotai úttól nem messze egy csendes utcában a 450-470 ezer forintos négyzetméterár sem meglepő.

A közlekedési lehetőségek és az alacsonynak mondható árak miatt viszonylag jól megy a panelek piaca is, az ilyen típusú lakások jellemzően 8-11 millió forint között cserélnek gazdát, függően elhelyezkedésüktől. Általában igaz, hogy a forgalmas főutakra néző lakások kevésbé kedveltek, a Hungária körút mellett például nem a legegyszerűbb feladat az ingatlanok értékesítése. A panelárak utcáról utcára változnak, a Pillangó parkban például 8,5 millió forintért 37 négyzetmétert lehet vásárolni, 50 négyzetméterért 9,8 millió forintot kérnek. (Ebben az esetben is jól látszik a kis alapterületű lakásoknál jellemző relatíve magasabb négyzetméterár.)

A Füredi út mellett 33 négyzetméterért már 9 millió forintot kérnek, míg az Örs vezér terénél, az Ikea bútoráruház közelében 49 négyzetméterért az V. emeleten 10,5 millió forintot kell fizetni, míg ugyanitt 68 négyzetméterért 12,5 milliót kérnek. A négyemeletes panelekben az árak valamivel magasabbak, az Ormánság utcában például a négyzetméterár 230 ezer forint is lehet.

Aki mégis inkább a téglaépítésű lakásokat preferálja, bőséges kínálatból választhat 9 millió és 90 millió forint között. Előbbi összegért az Erzsébet királyné útján 33 négyzetméteres lakást lehet vásárolni, utóbbiért pedig az Uzsoki utcában egy 5 szobás, 214 négyzetméteres, impozáns villát kapunk a pénzünkért. A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 293 ezer forint, 13?15 millióért már viszonylag bő kínálatból lehet válogatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?