Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megúsztuk a zuhanást

2007.10.24. 07:11
A hét eleji két munkaszüneti napnak köszönhetően a Budapesti Értéktőzsde megmenekült az 1987. október 19-i fekete hétfő két évtizedes évfordulójának hatásaitól, és a piac viszonylag optimista hangulatban várhatta a csonka hét kezdetét.

Az évforduló napján egymást érték a kedvezőtlen fejlemények. Három amerikai nagyvállalat, a Honeywell, a 3M és a Caterpillar csalódást keltő számokat tett közzé, így az amúgy is depressziós hangulatban lévő befektetőkön ismét eluralkodott az amerikai gazdaság komoly lelassulásától való félelem. Ráadásul az egyik legnagyobb befektetési ház, a Lehman Brothers leminősítette a teljes amerikai jelzálogkölcsön-ágazatot, közölve, hogy csak idő kérdése, mikor jelennek meg a problémák a fogyasztásihitel-piacon is. Az eladói nyomás hatására pénteken több mint 300 pontot esett a 30 amerikai nagyvállalat részvénymozgásait követő Dow Jones Industrial Average.

A tengerentúli tőzsdéken viszont a hét elejére már elég olcsóvá váltak a papírok ahhoz, hogy ismét emelkedjenek az árfolyamok: ehhez hozzájárult az is, hogy több jó harmadik negyedéves jelentés látott napvilágot. A bizonytalan kezdés után hétfő este már pluszban zártak az amerikai tőzsdék, a Dow 13 567,79 ponton, 0,34 százalékkal erősödve, a technológiai Nasdaq vezető mutatója 1,06 százalékos emelkedéssel, 2753,93 ponton végzett. Az Apple a várakozásokat is felülmúló harmadik negyedéves profitjelentése segített a részvényárfolyam emelkedésében nemcsak az amerikai, de az európai és az ázsiai technológiai szektorokban is, jórészt ledolgozva a hétfői gyengüléseket. A jó negyedéves eredmény közlése után a Morgan Stanley az Apple részvényeinek célárát 180 dollárról 195-re emelte.

Tegnap Európában a francia Schneider Electric, a világ legnagyobb áramkörmegszakító-gyártója a negyedéves árbevételének 14 százalékos emelkedéséről számolt be, és a menedzsment növelte a pénzügyi várakozásait az idei évre vonatkozóan. Ezek után a Schneider Electric papírjai 3 százalékkal drágultak Párizsban. Az öreg kontinensen a technológiai szektorhoz tartozó Infineon 1, az STMicroelectronics 1,5 százalékkal drágult.

Nemcsak a technológiai, de a bányaipari szektorban is emelkedtek az árfolyamok: a világ legnagyobb bányatársaságának, a BHP Billitonnak a papírjai 2,5 százalékkal erősödtek, a legnagyobb európai rézbánya, a lengyel KGHM papírjai Varsóban több mint 2 százalékkal izmosodtak, és a lengyel WIG20 a csaknem 2,5 százalékos emelkedésével lett az egyébként is pozitív, 1 százalék fölötti erősödés jellemezte régióban a kereskedés nyertese. Az amerikai tőzsdék is csaknem egyszázalékos erősödéssel nyitottak, így a BUX-nak minden esélye adott, hogy pozitív tartományban kezdje a mai kereskedést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.