Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Beszakadhat a forint a választások után

2005.12.29. 13:37
Kapcsolódók (1)
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az idei, mozgalmas év után jövőre hogyan változhat a forint árfolyama a bankközi devizapiacon. Összefoglaló és 2006-os prognózis, egyben.
Az eleje viszonylag bamba volt, ám a kamatcsökkentési ciklus beindulásával megélénkült a piac, a likviditás, az érdeklődés és a forgalom felpörgött - jellemezte a 2005-ös évet Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Az év során viszonylag széles sávban ingadozott az euró forintárfolyama. A jegyzés március elején felülről súrolta a 241-es szintet, decemberben pedig 256 fölé is benézett. A tavaszi mélypont után a sorozatos kamatcsökkentésekkel párhuzamosan május végére 254 fölé került az árfolyam. A kamatvágások folytatódtak, de a forint mégis erősödött, augusztus közepére 244 alá süllyedt a kurzus. Szeptembertől ismét hegymenet jött az euróárfolyamban, az idei utolsó, szeptember 20-tól érvényes kamatvágás után - azóta 6,00 százalékon áll a kamatráta - tovább gyengült a forint. A GKI Gazdaságkutató Rt. értékelése szerint a forint árfolyama a negyedik negyedévben ingadozóbbá vált, de továbbra is erős.

Ez történt

Ahogyan csökkent a kamatszint, a piac egyre inkább figyelt arra, milyen helyzetben van a gazdaság - fogalmazott az ING tradere. Szerinte míg korábban a 250 alatti szinteket a magyar makrogazdaság helyzete egyáltalán nem indokolta, s az csak a magas kamatnak volt tulajdonítható, az év végére helyére került az árfolyam.

Kolba Miklós szerint jelen kamatszint mellett a befektetők a jövőben is jobban odafigyelnek majd a magyar makrogazdasági, költségvetési helyzetre mint korábban. A következő évben két meghatározó tényező befolyásolhatja a forint kurzusát: a parlamenti választások és az, hogy ki fog derülni, valójában mennyi lesz a költségvetési hiány. Színt kell vallani abban is, hogy Magyarország mikorra lesz képes teljesíteni az euróbevezetés feltételeit. A szakember úgy véli, ellenzéki győzelem esetén a nyertes politikai oldal azonnal feltárja majd, milyen helyzetben van a költségvetés, a gazdaság, mennyire vannak távol a maastrichti kritériumok.

Zuhanhat a forint

A csontváz kiesik a szekrényből, a forint megzuhan - vázolta a lehetséges forgatókönyvet. Az euró kurzusa 280 forintig is elszaladhat, majd visszatér a 250-260-as sávba, s ez utóbbi lehet a domináns az év folyamán - véli az üzletkötő. Az árfolyam elszállása ugyanakkor nem lesz kritikus, Ha a jelenlegi kabinet marad, vélhetően nem lesz akkora mértékű a "bevallás", vagyis sokminden továbbra is rejtve marad, ami a gazdaság szereplői szempontjából. A választások kapcsán Skáre Balázs a lengyel példára hivatkozott, vagyis elképzelhető, hogy a forint - ahogyan 2005-ben a lengyelországi választások idején a zloty - erősödésbe kezd, az euró pedig akár 250 alá is bemehet. A szakember ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy a forint meg sem fogja érezni a politikai fejleményeket, de amennyiben az euró kurzusa 255-256 felett marad, az előre jelezheti a 260-270-es sávba való belépést.

Mit lép az MNB?

Az ellenzéki győzelem esetére prognosztizált forintesés várhatóan nem lesz kritikus nagyságú - teszi hozzá az ING szakértője -, mert az MNB egyrészt kamatemeléssel is beavatkozhat, másrészt bevetheti az eddig szorgosan gyűjtögetett eurótartalékot is. Talán a befektetők is vannak már olyan tapasztaltak, illetve kevéssé agresszívak, hogy ne forgassák ki gyökeresen forgassák a forintot a helyéből - véli a trader. A GKI elemzése mindehhez azt teszi hozzá, hogy a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt a választásokig már nem valószínű az alapkamat csökkentése.