Soros sorsa soron - tökéletes vihar közeleg a pénzügyi piacokon?

Soros György az elmúlt héten azt nyilatkozta, hogy a globális pénzügyi válság következő területe a CDS-ek piaca. Node mi is az a CDS (credit default swap)? A CDS egy olyan pénzügyi termék, ami a kötvények kockázatának kereskedésére – értékpapírosítására – szolgál, (a kereskedését 1995-ben indították el). Tegyük fel, hogy van egy CSŐD nevű vállalat, amelynek 10 millió euró értékű kötvényeit (hitelét) egy PARA nevű társaság birtokolja.

Ha az erre jegyzett CDS-ének az árfolyama 200 bázispont, akkor ez azt jelenti, hogy ennek a 10 millió eurós kötvénynek az éves biztosítéka 200 ezer euró, vagyis a CDS eladója ennyiért vállalja, hogy kifizeti a CSŐD vállalat kötelezettségeit, amennyiben az fizetésképtelen helyzetbe kerülne. Vagyis, ha PARA nem akar nagy kockázatot futni a CSŐD kötvényeivel, akkor vesz erre egy CDS-t 200 ezer euróért egy harmadik féltől mondjuk BALEKtól. Ha a CSŐD –hűen a nevéhez – bajba kerülne, a CDS eladója, BALEK köteles kifizetni PARÁnak a kötvények névértéke és tényleges piaci értéke közötti különbséget. Így PARA lefedezi magát, igaz ez neki 200 ezer plusz eurójába kerül éves szinten. Így tulajdonképpen a CDS a mögöttes kötvények (hitelek), s így a hitelfelvevő vállalat kockázatát hivatott mérni. A termék azonban –jellegéből fakadóan – nem csak fedezeti ügyletekre, hanem spekulációkra is lehetőséget nyújt. Ha valaki a CSŐD sorsának beteljesülésére számít, akkor CSD-t vesz, ha a fizetőképesség javulására, akkor CDS-t ad.

A CDS-ek vevői és eladói oldala vegyes, bankok, pénzügyi intézmények, hedge fundok egyaránt előfordulnak mindkét halmazban, míg a kötvénybiztosítókat jellemzően az eladói oldalon találjuk. A CDS-sek mögöttes termékei vállalati, önkormányzati kötvények és jelzálogpapírok.

2007 végére a CDS piac értéke 42.7 ezer milliárd dollárra nőtt, a 2006-ban regisztrált 28.9 ezerről és a 2005-ben elért 13.9 ezerről. Csak hogy érzékeltessük az arányokat:

  • Ez háromszorosa az egy éves amerikai bruttó hazai termelésnek (GDP)
  • Majdnem kétszeres az amerikai részvénypiac értékének
  • Kilencszerese az amerikai állampapír-piacnak
  • Tízszerese az amerikai jelzálogpiacnak!

A CDS-ek 30%-át (mintegy 13 ezer milliárd dollár értékben) a világ 25 legnagyobb bankja birtokolja (pontosabban leginkább érintett a kereskedésben, ezek között az élen jár a Citibank, a JP Morgan, a Bank of America és a Wachovia.)

Feltehetjük a kérdést, mi a baj a CDS-ekkel, hiszen ez csak egy másik piac, ugyanúgy, mint a többi. A gond ott van, hogy a CDS-ek piaca nem szabályozott, nincs állandó letéti követelmény, nincs árjegyző, aki biztosítaná a mindenkori likviditást és árléptéket. A legnagyobb probléma azonban mégis talán az, hogy nincs, aki garantálná a teljesítést, ha a kötvény kibocsátója fizetésképtelenné válik. A CDS-ek eladójának a fizetőképességét senki nem szavatolja. Vagyis ez olyan, mintha a szakadék szélén álló házunkra a szomszédos házban működő biztosítóval kötnénk biztosítást természeti katasztrófa esetére.

Eddig a CDS-ek miatti veszteségeket legfőképp a kötvénybiztosítók könyvelték el, a bankok egy része egyelőre nyert az ügyleten. De csak elméletben! Ugyanis annyira kiszáradt a CDS-ek piaca, hogy a szereplők nem tudják realizálni elméleti nyereségüket, bankok ezrei ragadtak bent ezekben a pozíciókban. Ha mindez állampapírban lenne, akkor könnyedén készpénzhez tudnának jutni, mérsékelve ezzel a likviditási hiányukat az amúgy tomboló hitelkrízisből fakadóan. Így azonban azon kívül, hogy nyilvántartják a mérlegükben, nem ér fabatkát sem, a készpénzgondokat nem oldja meg.

A CDS-ekre indexet is kreáltak, amiknek az egyik része az Európára, a másik Európán kívülre fókuszál.

Íme az európai CDS index (Itraxx) alakulása 2005 közepétől euróban jegyezve:


A bajok 2007 nyár végén kezdődtek, amikor az amerikai másodlagos jelzálogpiacról a veszteségek első hulláma megérkezett (az index növekedése a hitelek kockázatának emelkedését jelzi). Ugyan az elmúlt egy hónapban a FED és az európai központi bankok összehangolt akciói (a FED a meghirdetett aukcióin részben a CDS-ek mögöttes termékeit fogadja el letétként, ami azonban 1%-át sem teszi ki a teljes CDS piacnak) következtében átmenetileg enyhült a nyomás, Soros György újabb hullámot jósol. Ha ez bekövetkezik, akkor ennek beláthatatlan következményei lehetnek a pénzügyi piacokra nézve. Hogy meddig kell várni és összejön-e a tökéletes vihar, amit oly sokan jósolnak, az talán az Úristenen múlik, de ahogy Heisenberg bizonytalansági tétele óta tudjuk, Isten akarata sem determinált, ő is hazárdírozik velünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?