Miért is kell plusz 7 milliárd a Margit hídra?

2009.06.02. 12:34 Módosítva: 2009.06.02. 12:34

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

A Főmterv 2007-es költségbecslésénél akár 30-50 százalékkal is drágább lehet a Margit híd felújítása, derült ki a múlt héten fővárosi vezetők nyilatkozataiból. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint egyebek közt azért drágulhat a felújítási költség, írta az MTI, mert a gazdasági válság miatt ugrásszerűen megnőttek a banki finanszírozási költségek, emelkedik az áfa és az acél világpiaci ára és az infláció is. Többletköltséget eredményezhet az is, hogy a tervezettnél később kezdődik a rekonstrukció és pluszköltséget is igényel, ha hétvégenként és éjszakánként is dolgoznak. Micsoda?

Nézzük a tényeket: az alábbi ábrán az európai acélár alakulása látszik. (euró/tonna, forrás: Bloomberg)

Európai acélár, euró/tonna (forrás: Bloomberg)
Európai acélár, euró/tonna (forrás: Bloomberg)

1. Mint ahogyan az várható volt, a válság miatt euróban nézve nemhogy nem emelkedtek, hanem csökkentek az acélárak, kb 25%-kal. Az azóta bekövetkezett, kb. 10% forintgyengülés miatt a forintban mért acélár gyengülés kb 15%. Az acélgyártók, így például a kapacitása felén termelő Dunaferr árazási ereje vélhetően nem túl nagy

2. Az áfakulcs 20% -ról 25%-ra nő, ez így 4.2%-os emelkedést jelent.

3. A banki finanszírozás tényleg drágább, de ennek hatása maximum évi 3-4%, azaz egy másfél éves beruházásnál maximum 6% plusz költség.

4. A KSH építőipari árindexe - a köznyelvben inflációnak nevezett fogyasztói árindexhez hasonlóan - két év alatt összesen 10%-kal emelkedett, ugyanakkor a válság miatt az építőipari megrendelések esetében nem hallani jelentősen emelkedő vállalási árakról.

Öszeségében tehát egy 5-10%-os költségemelkedés lenne maximum indokolt.

Ennek fényében a 30-50%-os áremelkedés elképesztő. Nem zárható ki persze, hogy tényleg ennyibe kerül, de két eset lehetséges: vagy a 2007-es kalkuláció volt nagyon hanyag, esetleg jelentősen bővült a műszaki tartalom, vagy pedig ................ (az olvasó szabadon kitöltheti).