Erre veszik fel a legtöbb lakáshitelt a magyarok

2021.09.17. 20:13

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Idén júliusban több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2012. egészében. Bár a kormány januárban indult lakásfelújítási programja alaposan átrendezte a lakáshitel-felvevők preferenciáit, ám száz hitelre felvett forintból 70-et még mindig használt lakás-vásárlásra költünk.

Az előzetes várakozásokra rácáfolva a lakáshitel-folyósítások tavaly ősz óta azt mutatták, hogy ez a terület maga mögött hagyta a koronavírus-válságot – a havi kihelyezések a szeptembertől minden hónapban felülmúlták a 2019-es adatokat –, ám arra, ami idén történt, csak kevesen számítottak. 2021 első hét hónapjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint

már több, mint 730 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok.

Ez az összeg a money.hu összesítése szerint magasabb, mint amennyi lakáshitelt 2012 és 2014 között, 3 év alatt összesen felvettek a magyarok. Idén márciusban átléptük a havi 100 milliárdos álomhatárt, júniusban és júliusban pedig 130 milliárd forint feletti hitelösszeget használtak fel honfitársaink arra, hogy lakásproblémáikon segítsenek. Összehasonlításul: ezen hónapok teljesítménye egyenként magasabb, mint 2012. egészében, amikor a bankok egyetlen év alatt alig több, mint 121 milliárd forintnyi új lakáshitelt tudtak kihelyezni ügyfeleiknek. 

Az összesített számok tehát masszív bővülésre utalnak, érdemes azonban megnézni, hogy a különböző hitelfajták hogyan teljesítenek. Azaz a lakáshitelekből mennyi megy használt vagy új lakás vásárlására, mekkora rész jut a piacból a lakásépítésre felvett hiteleknek és mekkora a felújítási hiteleknek.

Száz forintból hetven használt lakásra megy, előre tört a felújítás

Az összevetés szerint idén nyáron 

minden 100 folyósított lakáshitel forintból 70 forint használt lakás megvásárlását segíti.

A használt lakásokra kért hitelek évek óta masszív fölényben vannak. A most júliusban feljegyzett 132 milliárdos szerződéses összegből közel 92 milliárd ment használt lakóingatlanok megvásárlására, vagyis a részesedésük 69 százalékos. Az elmúlt évek júliusaiban hasonló volt az arány, visszatekintve, 69-73 százalékos eredmény született. 

A felvett 100 forintokból 10 forint fedezte az újlakás-vásárlásokat 

Idén júliusban az új lakás vásárlására fordított lakáshitelek összege 13 milliárd forintot tett ki, ez pedig kereken 10 százalékos részesedést biztosít a piacból. Tavaly júliusban 11 százalékos volt az új hitelek részaránya, igaz, akkor ehhez elég volt a mostaninál jóval kisebb, 9 milliárd forintos kihelyezés is. 2018 és 2017 júliusában 10 százalékosnál kisebb szeletet kaptak az új lakás vásárlását célzó hitelek. 

Az új lakások vásárlásához hasonlóan minden 100 hitelforintból 10 építkezési célú kiadásokat fedez.

A júliusi adatok szerint az építkezésre igényelt lakáshitelek összege közelíti a 13 milliárd forintot, azaz itt is 10 százalékos részarányról beszélhetünk. Az építési kedv meglehetősen hektikus: tavaly júliusban csak 8 százalékkal részesedtek a kihelyezésből az építkezők, 2018 hetedik hónapját 13, 2017-ben pedig 10 százalékkal zárták. 

 Az idén júliusban minden felvett 100 forint lakáshitelből 8 felújítást finanszírozott. 

A családtámogatási program idén januárban bevezetett új eleme, a lakások felújítását, korszerűsítését célzó 3+3-as konstrukció, ahol a beruházási érték 50 százalékát, maximum 3 millió forintot támogatásként lehet igénybe venni, s a programhoz hasonló összegig kedvezményes kamatozású konstrukció tartozik, megpörgette a piacot. Miközben a felújítási célú hitelfelvételek 2017 és 2020 között mindössze 4-5 százalékos arányt értek el, addig idén júliusban már 8 százalékos a részesedésük, köszönhetően a több, mint 11 milliárd forintos kihelyezésnek.

Az otthonteremtési program ezen eleme ennél is átütőbb változásokat hozott a felújítási piacon, de egyrészt sokan hitelfelvétel nélkül oldották meg a beruházásokat, mások pedig az otthonfelújítási programhoz igazított feltételekkel bíró, de egyszerűbben felvehető (viszont drágább) személyi hitelből finanszírozták a felújításokat.

GettyImages-976098300
Fotó: DIY Photolibrary / Construction Photography / Avalon / Getty Images

A Babaváró is a lakáspiacot erősíti

Nem lenne teljes a kép, ha a lakáshitelek mellett nem ejtenénk szót a Babaváró hitelekről. Az MNB ezt a hitelfajtát elkülönítve kezeli, miután elvben szabad felhasználású hitelről van szó.

Ugyanakkor egy korábbi jegybanki tanulmányból tudható, hogy a Babavárót felvevők 75 százaléka legalább részben lakáscélra fordítja a hitelként induló, de a gyermekek megszületésével részben-vagy egészében támogatássá alakuló konstrukciót, s pénz 60 százaléka csak lakáscélokban (vásárlás, felújítás vagy berendezés) hasznosul.

Így tehát az idén júliusban kibocsátott 49 milliárd forintnyi Babaváró kapcsán akár nyugodtan további 30 milliárddal toldhatjuk meg a lakáscélú hitelfelvétel összegét. 

Határ a csillagos (és kicsit zöld) ég

Miután a negyedik hullám várhatóan nem okoz majd a korábbi koronavírus hullámokhoz hasonló visszaesést, az elemzők szerint pazar évnek néz elébe a lakáshitel piac, az ezer milliárdos kihelyezésen sokak szerint már napjainkban is túl lehet a piac. (A jegybanki összesítő adatok kicsit több, mint egy hónapos késéssel állnak rendelkezésre.) Az emberek a pandémiát hátuk mögött hagyva újra egyre biztosabbnak látják munkahelyeiket, s sokan belevágnak majd életük legnagyobb beruházásába, az új otthon megteremtésébe. Ehhez persze többségüknek hitelre van szüksége.

Az érdeklődés felkeltését nagyban támogathatja majd a zöld lakáshitelek októberre tervezett indulása. A magas – legalább BB minősítéssel bíró – új lakások megvásárlását, és ezen keresztül építését, az MNB a vállalatok esetében már nagy sikert aratott Növekedési Hitelprogram (NHP) mintájára refinanszírozással támogatja majd. A bankok 0 százalékon kapják majd a kihelyezhető forrást, amit a feltételeknek megfelelő lakást vásárló vagy építő ügyfeleknek maximum évi 2,5 százalékos kamatozás mellett kötelesek majd biztosítani.