A támogatott kölcsönök éve lesz 2022 a lakáshitelpiacon

2022.01.12. 12:37

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Közel 60 százalékkal ugrott meg a támogatott hitelek folyósítása 2020 első 11 hónapjában. A 229 milliárd forintos összeg a teljes hitelpiaci kihelyezésnek már közel 20 százalékát teszi ki. Miután a piaci lakáshitelek drágulása miatt egyre többeknek jelent majd nehézséget a hitelfelvétel, a money.hu értékelése szerint a támogatott konstrukciók az idén a kihelyezések több mint harmadát tehetik ki – ez a szegmens támaszthatja meg a lakáshitelpiacot.

Az infláció leszorítása érdekében elindult kamatemelési ciklus ellenére rekordévet zárhat a magyar lakáshitelpiac a legfrissebb, novemberi eredmények szerint. A szerződéses összeg az év első tizenegy hónapjában megközelítette az 1200 milliárd forintot, erre korábban 12 hónap alatt sem volt példa.

Óriási, 60 százalékos bővülés

A csúcs felé haladó piacon az államilag támogatott konstrukciók is egyre nagyobb szerepet kapnak. Tavaly 11 hónap alatt több mint 229 milliárd forint támogatott hitelt vettek fel az emberek.

  • 2017 azonos időszakát 86 milliárddal,
  • 2018-at 58 milliárddal zárták,
  • 2019-ben lépték át január és november vége között a százmilliárdos határt 104 milliárd forintos értékben,
  • majd jött a 2020-as esztendő 136 milliárd forintos kibocsátással,
  • erre ígért rá az elmúlt év a már említett 229 milliárd forinttal.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a támogatott lakáshitelek az amúgy is impozáns, 21 százalékos teljes jelzálog-hitelpiaci bővülést közel háromszorosan meghaladó, közel 60 százalékos bővülést mondhatnak maguknak.

Az év első 11 hónapjában összességében a folyósított hitelek 19,2 százaléka volt köszönhető a támogatott konstrukcióknak. Ugyanakkor novemberben a támogatott hitelek részaránya történelmi csúcsra, 26,2 százalékra emelkedett: a 111,4 milliárd forintos kihelyezésből 29,2 milliárd forintot valamilyen támogatott konstrukcióban vettek fel az ügyfelek. Az eddigi csúcsot 20,2 százalékos részesedéssel a tavalyi június tartotta.

Piaci kamattal 20 százalékkal kisebb lakás érhető el

Az infláció megfékezésére indított jegybanki kamatemelési ciklus miatt a piaci lakáshitelek kamata a következő hónapokban is emelkedni fog.

A money.hu korábbi számításai szerint komoly problémák jöhetnek, ha az év elejére 4 százalékra emelkedő irányadó kamat emelkedése begyűrűzik a lakáshitelkamatokba. Ekkor a szeptemberi 4 százalékos átlagos piaci kamatszint 6,25 százalék közelébe jut.

Az átlagbérrel rendelkező ügyfél azt tapasztalja meg, hogy az MNB hitelfékszabályainak betartása mellett a pénze a szeptemberi 35,25 millió forintos lakás helyett már csak közel 20 százalékkal kisebb, 28,75 milliós lakás megvásárlását teszi lehetővé, ha csak piaci hitellel kalkulálhat.

A drágulás ugyanakkor nem érinti a támogatott konstrukciókat. Ezeknél ugyanis jogszabályban van rögzítve az ügyfél által fizetendő kamat maximuma. A maximális kamat legfeljebb 3 százalék lehet például a csokos hiteleknél.

Ötödével kisebb törlesztőrészlet

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint január elején egy 20 évre felvett, 10 millió forintos, végig fix kamatozású – használt lakás megvásárlására igényelt – kölcsön esetében a legolcsóbb piaci ajánlatnál a havi törlesztőrészlet 64 ezer forint alatt marad. Így a teljes visszafizetendő összeg 20 év alatt 15,4 millió forintot tesz ki. Egy államilag támogatott konstrukció – ugyanilyen feltételek mellett – kevesebb mint 56 ezer forintos törlesztőrészletet és 13,3 millió forintos visszafizetendő összeget jelent.

Az átlagkamatokhoz képest a különbség a törlesztőrészletben akár a 20 százalékot is elérheti.

A lakáshitelek több mint harmada támogatott lehet

A következő hónapokban így a támogatott hitelek jelenthetik majd a támaszt a lakáshitelpiacnak, és adhatnak esélyt a lakásvásárlásra a családok jelentős részének. A fentiek miatt a money.hu várakozásai szerint a támogatott konstrukciók részaránya 2022-ben bőven meghaladhatja majd az egyharmados részarányt.