Napi közel 30 milliárd forintot fizettünk bankkártyával tavaly év végén

2022.03.17. 19:52

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Ötéves csúcsokat döntött meg a hazai bankkártyapiac az elmúlt év végén, több mint negyedével ugrott a plasztikokkal a pénztáraknál elköltött összeg, és újra használni kezdtük a hitelkártyákat is.

A pandémia okozta válság végét jelzi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb bankkártya-statisztikájának azon adata, amely szerint 2017 negyedik negyedéve után az elmúlt év utolsó három hónapjában ismét nőtt a forgalomban lévő hitelkártyák száma.

Az MNB szerint ezek száma az év végén meghaladta az 1,246 millió darabot, azaz az év utolsó három hónapjában több mint 41 ezer új hitelkártyát bocsátottak ki a bankok. A forgalomban lévő hitelplasztikok száma 2,3 százalékkal haladja meg a 2020. végén forgalomban lévő hitelkártyák számát.

Azt, hogy a magyar bátrabban költ a hitelkártyájával, az is jelzi, hogy a hitelkártyás vásárlások számának és értékének növekedésre a 2020-as visszaesés és a 2019-es gyenge bővülés után ismét elérte a korábbi években megszokott 16-17 százalékos növekedést. Mindez annak fényében érdekes, hogy a statisztikákban 2015-ig kell visszamenni ahhoz, hogy a betéti kártyák számának csökkenését tapasztaljuk. Márpedig az elmúlt év utolsó három hónapjában az ügyfelek mintegy 17 ezer betéti kártyát nem újítottak meg.

Persze még ezek a szép adatok sem csökkentik érdemben a betéti kártyák hegemóniáját, sőt azt sem, hogy a bankkártyapiac növekedésének zömét is a forgalomban lévő bankkártyák 87,3 százalékát jelentő betéti kártyákhoz kell kötni. Ezt mindennél jobban megmutatja az, hogy az elmúlt év végén, a karácsonyi időszakban a hitelkártyák bővülésénél lényegesen gyorsabb volt a bankkártyás vásárlások darabszámának és értékének növekedése.

Az elmúlt év utolsó negyedévében 328,4 millió esetben vették elő a bankkártyájukat vagy a telefonjukat (okosórájukat) fizikai kereskedőnél a magyarok, ez 26,9 százalékkal haladta meg a 2020 negyedik negyedévében látott adatot.

A bankkártyás vásárlásokban 2719 milliárd forint árut és szolgáltatást fizettek bankkártyával a pénztáraknál a hazaiak, ami 25,8 százalékos bővülést jelent. A karácsony előtti időszakban naponta átlagosan 29,55 milliárd forintot fizettünk bankkártyával a pénztáraknál.

Mind a kártyás vásárlások darabszáma, mind az értéke ötéves növekedési csúcsot ért el tavaly év végén. Ez mindennél erősebb bizonyíték arra, hogy a koronavírus-járvány kifulladása után is kitartanak a készpénzről átszokók a bankkártyás fizetéshez.

Ezt természetesen segíti az elfogadóhálózat folyamatos bővülése is.

Éves szinten több mint negyedével nőtt azoknak a kereskedőhelyeknek a száma, ahol elfogadják a bankkártyákat.

Ennek köszönhetően már több mint 154 600 kereskedőnél tudunk bankkártyával fizetni. Sokan ezt hajlamosak annak betudni, hogy tavaly januártól minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek biztosítania kell valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget. Ugyanakkor a szakértők nagyobb része szerint a bővülést inkább az hajtja, hogy az emberek mind nagyobb része kedvelte meg, és már kifejezetten kéri a bankkártyás fizetés lehetőségét.